Πέτσας: Καμία χαλάρωση στις γιορτές

Πέτσας: Καμία χαλάρωση στις γιορτές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:18 Δημιουργία 17/12/20, 12:37

Διπλό μήνυμα επιτακτικής ανάγκης να μην υπάρξει χαλάρωση ως προς τα μέτρα προστασίας εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων και προειδοποίησης για αυστηρότερο lockdown, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινωθούν, εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

«Χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Μ. Βρετανία, η Σκωτία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ρωσία, η Τσεχία, η Ιταλία αναγκάζονται να προχωρήσουν σε πρόσθετα, ακόμη πιο αυστηρά, περιοριστικά μέτρα», δήλωσε κι αναφερόμενος στη χώρα μας, τόνισε πως επικρατεί επιβάρυνση σε τοπικό επίπεδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για μείωση της τάξης του 15% στα ενεργά κρούσματα στην χώρα μας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, συμπληρώνοντας πως ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,5%.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι κινούνται στην επιθυμητή κατεύθυνση αλλά σε τοπικό επίπεδο είναι ανησυχητική η κατάσταση στην Κοζάνη και στην Δυτική Αττική», είπε ο κ. Πέτσας. Και τόνισε: «Δεν αποκλείεται να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα». «Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας», είπε. «Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χαλαρώσουν ως προς την τήρηση των μέτρων τα Χριστούγεννα, συστήνοντας επαφή με τα απολύτως απαραίτητα οικεία πρόσωπα. «Κάνουμε έκκληση προς όλους να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των επαφών», είπε.

Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας, ανακοίνωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία της 16 Δεκεμβρίου 2020, έχει ως εξής:

-Tα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975, μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (15.420 στις 9/12).

-Oι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39%, έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (3.849 στις 9/12).

-O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των 7 ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (1.522 στις 9/12).

-O δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%, έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.

-O κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων 7 ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως, αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).

-O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.

Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας είναι 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στον μικρότερο αριθμό εμβολίων που θα λάβει η Ελλάδα αλλά και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε: «Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις και στις ΗΠΑ κατά 900.000 αυτή την εβδομάδα. Ας μείνουμε στο ότι γίνεται η αρχή γρηγορότερα, έχουμε βέβαια λιγότερα εμβόλια, αλλά το σύστημα θα δοκιμαστεί ώστε να έχουμε ομαλή εμβολιαστική ροή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε το πώς θα γίνει ο εορτασμός με μία συν μία οικογένεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν κάνουμε Χριστούγεννα με μία οικογένεια δεν πρέπει να κάνουμε Πρωτοχρονιά με άλλη οικογένεια. Η έκκλησή μας προς όλους είναι να έχουμε στενό κοινωνικό περίγυρο αυτές τις ημέρες».

Συμπλήρωσε δε πως «δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε σπίτι προκειμένου να βλέπουμε αν υπάρχει παραβίαση των μέτρων. Επαφίεται στην υπευθυνότητα όλων μας η τήρηση των μέτρων».

Αν σου άρεσε κάνε