Κ. Βλάσης: Οι ομογενείς η «φωνή» μας στα πέρατα του κόσμου

Κ. Βλάσης: Οι ομογενείς η «φωνή» μας στα πέρατα του κόσμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:37 Δημιουργία 16/12/20, 08:00

Το μήνυμα πως οι ομογενείς γίνονται η «φωνή» μας στα πέρατα του κόσμου, αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας, εν μέσω εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας, εκπέμπει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, σε συνέντευξή του στο «Xrimaonline.gr».

Ο υφυπουργός τονίζει τη διαρκή εγρήγορση των ομογενών, επισημαίνοντας ότι διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη διάδοση των θέσεων της Ελλάδας, προς όφελος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Παράλληλα, ο κ. Βλάσης αναφέρεται και στο κρίσιμο ζήτημα της ψήφου των ομογενών, ανοίγοντας «παράθυρο» σε περαιτέρω τροποποιήσεις του σχετικού νόμου, ενώ ο ίδιος δηλώνει πως σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία θα διευκολύνει την εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού, που επιθυμούν να ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα του τόπου κατοικίας τους.

Τέλος, ο υφυπουργός ενόψει της άφιξης της νέας χρονιάς υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που έχουν δημιουργηθεί και στη χώρα μας εν μέσω πανδημίας, στέλνει μήνυμα ενότητας, υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, μπορούν να καταφέρουν πολλά όλοι μαζί σαν γροθιά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών στο «Xrimaonline.gr»

-Πόσο θεωρείτε ότι θα διαρκέσει το γενικευμένο «λουκέτο»; Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία έχει πειστεί ότι πρόκειται για το μέτρο, που προστατεύει ενάντια στον αόρατο και ύπουλο αυτό εχθρό, τη στιγμή που το «κύμα» των αρνητών – ειδικά στα social media – ολοένα και μεγαλώνει;

Ο κορωνοϊός είναι μια πραγματικότητα. Σε διάστημα λίγων μηνών έχουν χαθεί περισσότεροι από 3000 συμπολίτες μας, ενώ το ιατρικό προσωπικό με αυταπάρνηση δίνει τεράστια καθημερινή μάχη σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Το μόνο, λοιπόν, που έχω να προτρέψω τον κόσμο είναι να εμπιστευθεί τους ειδικούς και να τηρεί πιστά την εφαρμογή των μέτρων. Όσον αφορά στο lockdown, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στη λήψη της ορθής απόφασης, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, εκτός από την μάχη κατά του κορωνοϊού καλούμαστε να δώσουμε και την μάχη ενάντια στην παραπληροφόρηση. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία και πιστεύω ότι ο κόσμος αναγνωρίζει ποιες πληροφορίες αποτελούν πραγματικότητα και ποιες προϊόν ψευδών ειδήσεων. Η απάντηση σε όλο αυτό το τσουνάμι παραπληροφόρησης είναι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

-Ποιά είναι τα αιτήματα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό;

Ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Η σύσφιγξη των σχέσεων μαζί του συνιστά στρατηγική προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης. Προσωπικά έρχομαι τακτικά σε επαφή με τις Πρεσβείες και τα Προξενεία μας σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να ενημερωθώ από πρώτο χέρι για ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας. Με αυτόν τον τρόπο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλεί σήμερα η έξαρση της πανδημίας, εργαζόμαστε καθημερινά προκειμένου να πετύχουμε απτά αποτελέσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον τελευταίο χρόνο αναλήφθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως ο νόμος 4648/2019 για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό, ενώ προχωρούμε στην ψηφιακή αναβάθμιση των Προξενείων μας, ώστε οι διοικητικές πράξεις να διεκπεραιώνονται έγκαιρα και απλά, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Πρόκειται για μια σημαντική και ταυτοχρόνως απαιτητική μεταρρύθμιση, η οποία φέρνει τη χώρα μας πιο κοντά στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας.

Επιπλέον, αποδίδουμε μεγάλη έμφαση στην προώθηση της ελληνομάθειας και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης στις νεότερες γενιές ομογενών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η νέα πλατφόρμα staellinika, η οποία διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών με το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Simon Fraser University, Stavros Niarchos Foundation –Centre for Hellenic Studies, Vancouver Canada και υλοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

-Σχετικά με την ψήφο των ομογενών, πιστεύετε πως χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις και τροποποιήσεις ως προς την άσκηση του δικαιώματός τους; Αν ναι, ποιές είναι αυτές;

Ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό συνιστά μία μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και μια ιστορική μεταρρύθμιση για τους απανταχού Έλληνες. Ο νόμος επιτρέπει σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και αυτό ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ως κυβέρνηση για να ικανοποιήσουμε το δίκαιο αυτό αίτημα τους. Αναμφισβήτητα, χρειάζονται βελτιώσεις και τροποποιήσεις καθώς, όπως είναι γνωστό, η πρόθεση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να μην τεθούν όροι και να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, και μάλιστα μέσω επιστολικής ψήφου. Ωστόσο, η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου απαιτούσε συμβιβασμούς και συναινέσεις μεταξύ κομμάτων προκειμένου να εξευρεθεί μια αποδεκτή λύση και να γίνει η αρχή. Είμαι αισιόδοξος ότι στο εγγύς μέλλον θα ωριμάσουν οι συνθήκες, ώστε να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου στο σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς αστερίσκους και προαπαιτούμενα.

Όσον αφορά στο πρακτικό σκέλος της εφαρμογής του Νόμου, το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται σύντομα να θέσει σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία θα διευκολύνει την εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα του τόπου κατοικίας τους. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια προκειμένου οι ομογενείς μας να ενημερωθούν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

-Ποιές είναι οι περαιτέρω πρωτοβουλίες σας για την κινητοποίηση του απόδημου ελληνισμού σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Αυτές τις στιγμές που η Ελλάδα δοκιμάζεται από τις παράνομες και μονομερείς ενέργειες της γείτονος, οι ομογενείς μας, σας διαβεβαιώ, βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση αποδεικνύοντας το υψηλό εθνικό φρόνημα που τους διακρίνει και υπενθυμίζοντάς μας ότι μέσα τους κρύβουν ελληνική καρδιά. Αυτή η αυτόκλητη κινητοποίηση των απανταχού Ελλήνων προσωπικά με συγκινεί και έχω χρέος να αναγνωρίσω και να ευχαριστήσω τις οργανώσεις των αποδήμων, καθώς και τους ομογενείς που κατέχουν πολιτικά αξιώματα, για τη γενναία στάση που τηρούν υπέρ των θέσεων της χώρας, θέσεις που προωθούν και στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που διαβιούν. Επιπλέον θέλω να αναφερθώ και στον ρόλο των ομογενειακών ΜΜΕ, τα οποία στην παρούσα συγκυρία γίνονται άτυπα η φωνή μας στα πέρατα του κόσμου.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών λάβαμε πρωτοβουλίες ώστε οι δίκαιες θέσεις της χώρας μας να εκπέμπονται με τον κατάλληλο και συντονισμένο τρόπο προς τις ξένες κυβερνήσεις, σε διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, σε οργανισμούς και σε ακαδημαϊκούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλάβαμε στον τομέα ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού την Δημόσια Διπλωματία, έναν τομέα που στην πραγματικότητα έχει σαν στόχο να καταρτίσει μία στοχευμένη επικοινωνιακή πολιτική, η οποία θα προωθεί τις επίσημες θέσεις της χώρας, καθώς και θα αντικρούει, ανά πάσα στιγμή, τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούνται για την Ελλάδα από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Εξυπακούεται ότι παραμένουμε σε επαφή με το σύνολο των ομογενειακών οργανώσεων, επιφανών ομογενών αλλά και σύγχρονων φιλελλήνων, οι οποίοι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη διάδοση των θέσεών μας, προς όφελος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

-Ως υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, ποιό είναι το μήνυμα που στέλνετε στους Έλληνες ομογενείς αυτές τις δύσκολες ώρες;

Όπως έχω πει επανειλημμένα, ο Ελληνισμός είναι ένας και είναι οικουμενικός. Οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, ξέρουν πως ενωμένοι μπορούν να καταφέρουν πολλά. Πάντα στις δύσκολες στιγμές επιδεικνύουμε ομοψυχία και αποφασιστικότητα. Έτσι πρέπει και έτσι κάνουμε και τώρα° στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο, ενωνόμαστε σαν μία γροθιά και στηρίζουμε τη χώρα μας που δοκιμάζεται από την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες αυτής, αλλά και από τις δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες που δημιουργούνται στη γειτονιά μας.

Αν σου άρεσε κάνε