Μαξίμου: Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά

Μαξίμου: Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:21 Δημιουργία 11/12/20, 09:16

«Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

«Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά», συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι για το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα θεωρούν πως η διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων σε πρόσωπα και οντότητες, που εμπλέκονται με τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί μία «ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά», ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά πως έχει δοθεί εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης), προκειμένου να παρθούν οι όποιες αποφάσεις καθώς στην έκθεση θα συμπεριλαμβάνεται και η επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Κατά τις ελληνικές κυβερνητικές πηγές, «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην Ε.Ε. και στα κράτη μέλη της ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απόλυτη και σαφής. Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruc Reis προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ταυτόχρονα, στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή από παράνομες δραστηριότητες - όρο που έχει θέσει η Ελλάδα σε κάθε σχετική συζήτηση. Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά».

Αν σου άρεσε κάνε