Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει Συνόδου - Οι «σύμμαχοι» και ο γερμανικός «γρίφος»

Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει Συνόδου - Οι «σύμμαχοι» και ο γερμανικός «γρίφος»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:24 Δημιουργία 02/12/20, 14:18
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Πυρετός διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου, στην ατζέντα της οποίας θα είναι η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται η Αθήνα και η Λευκωσία, καθώς είναι κοινό το αίτημα για την επιβολή κυρώσεων στην γειτονική μας χώρα, όπως ακριβώς είχαν δεσμευθεί οι ηγέτες της Ευρώπης, σε περίπτωση που η Τουρκία συνέχιζε τις προκλήσεις.

Χθες, ο πρωθυπουργός είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Γαλλίας και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο Μακρόν να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διεξάγεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Οι δυο ηγέτες έκαναν μια ανασκόπηση της κατάστασης και διατύπωσαν την άποψη ότι οι διακηρύξεις Ερντογάν περί μεταρρυθμίσεων και διαλόγου δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ακόμη προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να «ρίξει στάχτη στα μάτια» των Ευρωπαίων και να κερδίσει χρόνο, ξεπερνώντας τον κάβο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός και στον Σαρλ Μισέλ τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, στα οποία γινόταν αναφορά για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Με βάση όλες τις ενδείξεις, στην Ευρώπη έχει ήδη διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο κρατών που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις και αυτό συναποτελείται από την Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία . Ερώτημα, ωστόσο, αποτελεί και πάλι η στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο, που αυτή την ώρα δεν φαίνεται διατεθειμένο να ακολουθήσει την γραμμή των κυρώσεων.

Υπέρ μιας πιο ήπιας αντιμετώπισης της Τουρκίας είχαν ταχθεί στην προηγούμενη Σύνοδο και άλλες μεσογειακές χώρες, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία.

Είναι βέβαιο, πάντως, ότι πριν από τη Σύνοδο θα υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μακρόν και της καγκελαρίου Μέρκελ, προκειμένου οι δύο ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης να έχουν κοινή θέση.

Από τις συνομιλίες αυτές και την έκβασή τους θα εξαρτηθεί το αποτέλεσμα της Συνόδου. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η επικείμενη Σύνοδος γίνεται την περίοδο, που είναι σε εξέλιξη η μετάβαση εξουσίας από τον - φιλικό προς τον Ερντογάν και την Τουρκία - Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν, που έχει κατά καιρούς μιλήσει με ρεαλισμό και ακρίβεια για τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου στην ΝΑ Μεσόγειο , στη Λιβύη και πρόσφατα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αν σου άρεσε κάνε