Σφοδρή σύγκρουση σε κρίσιμες ώρες

Σφοδρή σύγκρουση σε κρίσιμες ώρες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:19 Δημιουργία 18/11/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε ανοιχτή πολιτική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΚΚΕ εξελίχθηκαν τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα, ανήμερα τη επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το κομμουνιστικό κόμμα με διαφορά τρικ κατάφερε χθες να πραγματοποιήσει ξεχωριστές, σε διαφορετικά μέρη και σε διαφορετικές ώρες, συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα, προκαλώντας την οργή των πολιτών που έχουν συμμορφωθεί με τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Η κυβέρνηση στήριξε τους χειρισμούς της ΕΛΑΣ που διέλυσε, όχι την αρχική συγκέντρωση, αλλά τις πορείες που ακολούθησαν. Ακόμη, κατήγγειλε το ΚΚΕ για διασπορά ψευδών ειδήσεων με αφορμή μία φωτογραφία, που κυκλοφόρησε αργά χθες το μεσημέρι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν αστυνομικό να ποδοπατά διαδηλωτή. «Διάφοροι λογαριασμοί στα social media μεταξύ των οποίων και του ΠΑΜΕ, σήκωσαν ψευδή ανάρτηση με fake φωτογραφία στην προσπάθειά τους να χτίσουν το αφήγημα περί δήθεν «οργίου αστυνομικής βίας», ανέφερε ανακοίνωσή της η ΝΔ και όπως αποκαλύφθηκε, η συγκεκριμένη φωτογραφία είχε τραβηχτεί παλαιότερα στο Βέλγιο.

Η σύγκρουση αυτή ξεπερνά τις γνωστές ιδεολογικές διάφορες μεταξύ των δύο παρατάξεων και εστιάζεται στην πολιτική υπευθυνότητα και ωριμότητα, που δεν έδειξε - σύμφωνα με την κυβέρνηση - η ηγεσία του ΚΚΕ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη χώρα λόγω της πανδημίας. Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε βαθύτατα απογοητευμένος από την στάση του ΚΚΕ και κάλεσε την ηγεσία του να εξηγήσει τους λόγους, που επέβαλαν τις συγκεντρώσεις πολιτών και τις πορείες στο κέντρο της πρωτεύουσας, τη στιγμή που οι εντατικές μονάδες των νοσοκομείων της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο υπουργός που τις τελευταίες ώρες δέχεται κριτική και από τα «δεξιά», γιατί η ΕΛΑΣ επέτρεψε την κατάθεση στεφάνων από ομάδες πολιτικών φορέων στο ΕΑΤ ΕΣΑ (κάτι που εκτός του ΚΚΕ έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ ) και στο Πολυτεχνείο ενώ είχε απαγορευτεί η συνάθροιση άνω των τεσσάρων ατόμων, εξήγησε πως η αστυνομία δεν είχε εντολή να διαλύσει τις πολιτικές εκδηλώσεις ούτε να επιβάλλει σε όσους μετείχαν σε αυτές πρόστιμα Covid. Απέρριψε τις αιτιάσεις περί άσκησης αστυνομικής βίας σε πολιτικά στελέχη, αν και είπε πως όλες οι καταγγελίες θα διερευνηθούν και στήριξε απόλυτα τα επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛΑΣ .

Το επόμενο ραντεβού με την ένταση δεν αποκλείεται να είναι η 6η Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης για την δολοφονία Γρηγορόπουλου. Μέχρι τότε, τα περιοριστικά μέτρα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε ισχύ, αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι θα τα σεβαστούν όλοι. Ο κ. Χρυσοχοϊδης έστειλε εκ νέου μήνυμα συμμόρφωσης, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΛΑΣ θα είναι ξανά παρούσα.

Αν σου άρεσε κάνε