Στο «τραπέζι» η παράταση του lockdown - Κρίσιμο 10ήμερο για το ΕΣΥ

Στο «τραπέζι» η παράταση του lockdown - Κρίσιμο 10ήμερο για το ΕΣΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:34 Δημιουργία 11/11/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τα αποτελέσματα που θα έχει το lockdown, που τέθηκε σε εφαρμογή από το προηγούμενο Σάββατο, αναμένουν με αγωνία κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι , καθώς εάν δεν σταθεροποιηθεί άμεσα η κατάσταση με τον αριθμό κρουσμάτων, τότε η πίεση προς το ΕΣΥ θα γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες αφόρητη.

Ήδη, το σύστημα στην Θεσσαλονίκη φτάνει σιγά - σιγά στα όρια του, ενώ και η Αττική παρουσιάζει αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία λόγω του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός περιμένει στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης να δει τον αριθμό των κρουσμάτων, προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του και - κυρίως - να αποφασίσει, εάν θα παρατείνει το καθολικό κλείσιμο της χώρας ή όχι.

Χθες, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΥ επιπλέον 50 κλινών ΜΕΘ εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα υποστηριχτεί το υγειονομικό σύστημα και με νέες προσλήψεις, όπου χρειαστεί.

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και την ενίσχυση της αντοχής του ΕΣΥ, φέρνοντας ως πρώτο παράδειγμα την αύξηση των ΜΕΘ από τις 557 τον Ιούνιο του 2019 σε 1.082.

Ο υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι η μάχη της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ αφορά και την αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ απέρριψε και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως υπογράμμισε, πολιτεύεται με fake news και ψέματα.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές της πνευμονολόγου κυρίας Αναστάσιας Κοτανίδου, η οποία αφού υπογράμμισε το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό θνητότητας που καταγράφεται στην Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις χώρες της Βόρειας Αμερικής, υπερθεμάτισε για τις πολιτικές ενίσχυσης του ΕΣΥ, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ικανοποιούνται οι υποδείξεις των γιατρών.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται στον απόηχο της πολιτικής έντασης, που προκάλεσε η φωτογραφία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη με αλλά επτά άτομα, χωρίς να τηρούνται οι κανόνες της καραντίνας, αλλά και ενόψει της συζήτησης που θα γίνει αύριο, Πέμπτη στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αλλά και με βάση το κλίμα που σήμερα επικρατεί, η περίοδος της συναίνεσης στο πεδίο της πανδημίας έχει λάβει τέλος.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα CEO της Pfizer κ. Άλμπερτ Μπουλά. Στη συζήτηση που έγινε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο κρίσιμο θέμα αλλά και για την διαδικασία διάθεσης του εμβολίου από την εταιρεία.

Αν σου άρεσε κάνε