Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ενημέρωση για τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ενημέρωση για τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 26/10/20, 18:22

Τη σύγκληση ειδικής κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων διαρκών επιτροπών Παραγωγής & Εμπορίου, Εργασίας & Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την παρουσία των αρμοδίων υπουργών και την πρόβλεψη ακρόασης εκπροσώπων των εργαζομένων, ζητούν, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής, οι αρμόδιοι τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επιστολή τους, επισημαίνουν την ανάγκη διασφάλισης της προοπτικής των Ναυπηγείων με όρους που κατοχυρώνουν το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, καθώς και τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην επιστολή, που συνυπογράφουν η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας, οι τομεάρχες Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπλ. τομεάρχης Άμυνας Γιώργος Τσίπρας, αναφέρουν ότι η προκήρυξη του ειδικού διαχειριστή για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν συμπεριλαμβάνει καμία απολύτως πρόνοια για τους εργαζόμενους, παρότι μόλις πριν ένα μήνα ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη είχε προσωπικά δεσμευτεί με δήλωση του για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Οι εργαζόμενοι, με προσωπικές θυσίες και μειώσεις των μισθών τους, κράτησαν ανοιχτά μέχρι σήμερα τα Ναυπηγεία. Τα τελευταία έξι χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος με το Πολεμικό Ναυτικό, την υλοποίηση του οποίου διασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συντήρησαν τα πλοία που φέτος το καλοκαίρι ανταποκρίθηκαν στην κρίση με την Τουρκία, όπως αναγνώρισε και ο υπουργός Άμυνας στη Βουλή, τονίζοντας την τεχνογνωσία των εργαζομένων και την προσφορά τους. Η κυβέρνηση, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και δραματικής αύξησης της ανεργίας, προωθεί την πώληση των Ναυπηγείων χωρίς να διασφαλίζει το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον και οδηγεί τους εργαζομένους στην απόλυση», αναφέρουν οι βουλευτές και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και την προοπτική της σε συνδυασμό με τις ανάγκες της άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας.

«Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση παραδίδει τα Ναυπηγεία στον μελλοντικό "επενδυτή" με ευνοϊκούς όρους στην πλάτη των εργαζομένων και των φορολογουμένων. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ακυρώσει και να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό συμπεριλαμβάνοντας σαφείς όρους που να διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, το δημόσιο συμφέρον, και τη βιώσιμη λειτουργία των Ναυπηγείων με την πρόβλεψη της υποχρέωσης τού επενδυτή να καταθέσει business plan», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν σου άρεσε κάνε