Ηχηρά μηνύματα από τον Έβρο

Ηχηρά μηνύματα από τον Έβρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:19 Δημιουργία 19/10/20, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με σειρά κινήσεων τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο απαντά η Ελλάδα στις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός μετέβη απευθείας από τις Βρυξέλλες - και τη Σύνοδο Κορυφής όπου έθεσε θέμα εμπάργκο στην πώληση όπλων στην γειτονική μας χώρα - στον Έβρο, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες για τον φράχτη - ανάχωμα στην προσπάθεια εισβολής λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

Εκτός από τις εργασίες στον φράχτη, που θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτη τρίμηνο του επόμενου έτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών αρχών στην περιοχή αλλά και με απλούς πολίτες, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους την στήριξη της πολιτείας στους ακρίτες.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το αργότερο τον Φεβρουάριο θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα 8 πρώτα μαχητικά Rafale, που προμηθεύτηκε η πολεμική μας αεροπορία από την Γαλλία (στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δυο χωρών) και μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται αλλά 4. Τα τελευταία έξι από το σύνολο των 18 μαχητικών που θα παραλάβει η χώρα μας από την Γαλλία, θα φτάσουν το 2022.

Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί και η διαδικασία για την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ και η αύξηση της θητείας από τους 9 μήνες που είναι σήμερα, στους 12 για όλα τα όπλα.

Την σχετική προαναγγελία έκανε χθες από την Θάσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιώτοπουλος, τονίζοντας ότι η παρουσία στρατιωτών στον Έβρο θα ενισχυθεί τόσο με τις προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και με την έλευση περισσότερων στρατευσίμων στο πλαίσιο της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες , η οποία - όπως είπε - θα γίνει σύντομα.

«Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, αμέσως μετά το λύκειο, και την πιθανότητα επέκτασής της από τους εννέα μήνες σήμερα, στους δώδεκα.

Στο ίδιο πλαίσιο, επιταχύνεται η διαδικασία για την σύναψη συμφωνίας (πιθανότατα με τις ΗΠΑ ) για την κατασκευή σε ελληνικά ναυπηγεία 4 νέων φρεγατών, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο δανεισμού δύο φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ από την Αυστραλία ή την Ολλανδία, που θα παραδοθούν άμεσα στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Αν σου άρεσε κάνε