Με πλαίσιο τριών αξόνων ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες

Με πλαίσιο τριών αξόνων ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:16 Δημιουργία 16/10/20, 10:08

Με ένα πλαίσιο τριών αξόνων εισέρχεται ο πρωθυπουργός στη δεύτερη ημέρα των διαβουλεύσεων στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθεί επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα υπό την ρητή προειδοποίηση των αυστηρών κυρώσεων.

Περί του πλαισίου μίλησε ο Στέλιος Πέτσας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμτης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της. Η Ευρώπη εξαπατήθηκε».

«Ακόμη και όσες χώρες πίστευαν ότι η Τουρκία θα κάνει αυτά που λέει διαψεύσθηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το κλίμα δείχνει ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε» εκτίμησε και αναφέρθηκε στο πλαίσιο αξόνων.

Το πρώτο είναι μια σαφέστατη καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας και στην Αμμόχωστο και στην Αν. Μεσόγειο.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τα προηγούμενα συμπεράσματα, καθώς έχουμε δύο ξεκάθαρες παραβιάσεις των προηγούμενων συμπερασμάτων απ’ την Τουρκία , το σημείο 18 και το σημείο 20, άρα δεν μπορούμε να μείνουμε σταθεροί στα προηγούμενα.

Τρίτο, είπε ο κ. Πέτσας, είναι η περιγραφή του πλέγματος στήριξης της Τουρκίας, αν υπαναχωρήσει από τις προκλήσεις της ή των κυρώσεων, αν συνεχίσει η γείτονα τις προκλήσεις της.

Αναφερόμενος στη «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, ο ίδιος την προσδιόρισε λέγοντας πως είναι πάντα η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα, είπε, το ζήτημα είναι ξεκάθαρο έχουν προσδιορισμό τα 6 ναυτικά μίλια με πάντα το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει στα 12 ν.μ. τα χωρικά της ύδατα όποτε το κρίνει σκόπιμο η ίδια στο μέλλον.

«Το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι σαφώς οριοθετημένη και δεν έχει να κάνει με τα υπερκείμενα ύδατα. Είναι προς διευθέτηση με την τουρκική πλευρά και για αυτό υπάρχει το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών προκειμένου να διευθετηθεί και αυτό το ζήτημα που είναι μια εκκρεμότητα δεκαετιών», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Στο ερώτημα για την τακτική της τουρκικής πλευράς να δημιουργεί De Facto καταστάσεις, ο κ. Πέτσας αντέτεινε πως δεν υπάρχει καμιά De Facto κατάσταση στην παρανομία. Έφερε ως παράδειγμα το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο αλλά και όλες αυτές οι ενέργειες που κάνει η Τουρκία και δεν δημιουργούν κανένα προηγούμενο.

«Αυτό που είναι σημαντικό πρόσθεσε είναι η διεθνής καταδίκη των τουρκικών ενεργειών αναφέροντας το παράδειγμα των ΗΠΑ , της Ρωσίας των χωρών της Ευρώπης. Εμείς πρέπει να έχουμε ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, με τις στρατηγικές μας συμμαχίες, να αισθανθεί η Τουρκία την πίεσή μας», τόνισε ο κ. Πέτσας .

Στο ερώτημα πως ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ, ο κ. Πέτσας διερωτήθηκε, γιατί δεν το έκανε όταν κυβερνούσε. Προέτρεψε δε να αφεθούν στην άκρη οι «μικροπολιτικές κορώνες» και παρέπεμψε στην εθνική ομοψυχία που διαπιστώθηκε μετά την ενημέρωση το κομμάτων υπογραμμίζοντας αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα με την σοβαρότητα που του αρμόζει.

Αν σου άρεσε κάνε