Οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν το Βερολίνο για αποφυγή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία

Οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν το Βερολίνο για αποφυγή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:32 Δημιουργία 14/10/20, 20:13

Στην παραδοχή πως η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται να αποφασίσει τη λήψη κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία προχώρησε ανώτατη ελληνική διπλωματική πηγή το απόγευμα της Τετάρτης.

Είχε προηγηθεί η διαρροή της γερμανικής κυβέρνησης στο Reuters, με την οποία το Βερολίνο ξεκαθάρισε πως η Σύνοδος δεν πρόκειται να λάβει μέτρα εις βάρος της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, για την ένταση των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο, με την επαναδραστηριοποίηση του Oruc Resi στο Αιγαίο και την απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.

Ο υψηλόβαθμος Έλληνας διπλωμάτης ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, πως η Αθήνα επιθυμεί ένα ισχυρό σχέδιο συμπερασμάτων που να καθιστά την προοπτική των κυρώσεων πιο απτή.

Η ίδια πηγή χαρακτήρισε λυπηρό το ότι πάλι πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα λόγω των εξελίξεων. Σημείωσε ωστόσο ότι με μικρά βήματα η επετεύχθη ήδη ο στόχος του να υπάρξει μια δαμόκλειος σπάθη. Ο ίδιος τόνισε ότι ήταν πάντα κατά του συσχετισμού των κυρώσεων της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.

Η διπλωματική πηγή σημείωσε ότι τελευταίες εξελίξεις με το Oruc Reis έγιναν αντιληπτές ως «προσωπικό χαστούκι» στο Βερολίνο, αλλά προς το παρόν η Γερμανία δεν έχει συμφωνήσει σε ενεργοποίηση κυρώσεων.

Χαρακτήρισε δε το ρόλο του Βερολίνου κρίσιμο στην μεσολάβηση και την εξομάλυνση της κατάστασης. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι προς το παρόν υπάρχει κατανοητή αμηχανία.

Αν σου άρεσε κάνε