Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει επιλέξει τις συνέπειες

Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει επιλέξει τις συνέπειες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 23:01 Δημιουργία 13/10/20, 20:10

Την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές όσο το Oruc Reis παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα παρόμοιο μήνυμα στην Άγκυρα είχαν στείλει κατά σειρά ο Στέλιος Πέτσας και ο Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πριν από μόλις μια εβδομάδα είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι θα προσκαλούσε την Αθήνα σε διερευνητικές επαφές «και αντί για διερευνητικές επαφές έχουμε το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: Μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας με το Oruc Reis αλλά και στα Βαρώσια της Κύπρου αντιβαίνουν πλήρως το πνεύμα των όσων είχαν συμφωνηθεί.

«Γι’ αυτό έχω πολύ κατανόηση για το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει όχι απλά ενόχληση, αλλά εκνευρισμός. Δεν είναι η πρώτη φορά που μέσω τουρκικών προκλήσεων διακόπτεται η ρότα που είχε χαραχθεί», τόνισε ο Μάας.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τρίτη ο κ. Μάας επισκέφθηκε νωρίτερα την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τις συνομιλίες, που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Μάας τόνισε ότι η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον απευθείας διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας,, υπογραμμίζοντας πως «είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εν τέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις».

Αν σου άρεσε κάνε