Πράξεις... εδώ και τώρα περιμένει η Αθήνα από την ΕΕ

Πράξεις... εδώ και τώρα περιμένει η Αθήνα από την ΕΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:55 Δημιουργία 13/10/20, 08:35
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, φέρνει το θέμα των νέων τουρκικών προκλήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δικαιωμένος απόλυτα για τις επιφυλάξεις του ως προς την αξιοπιστία της Τουρκίας, τις οποίες εξέφρασε τόσο κατά την περασμένη Σύνοδο όσο και στις κατ΄ιδίαν επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, επαναφέρει το ζήτημα, επισημαίνοντας την ανάγκη η ΕΕ να περάσει από τα λόγια στις πράξεις, στέλνοντας ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

Μια πρώτη ένδειξη της στάσης που θα τηρήσει η Αθήνα στη Σύνοδο, θα αποτελέσουν οι δημόσιες τοποθετήσεις που θα κάνουν αύριο, Τετάρτη οι κκ. Μητσοτάκης και Δένδιας ύστερα από τις συναντήσεις τους με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, ο οποίος φτάνει το απόγευμα στην Αθήνα, προερχόμενος από τη Λευκωσία, όπου θα δει τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η Αθήνα να ζητήσει στο επικείμενο συμβούλιο να συζητηθούν και να αποφασιστούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με δεδομένο πλέον ότι μετά από τις χθεσινές εξελίξεις η Σύνοδος του Δεκεμβρίου φαντάζει πολύ... μακριά.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Συμβούλιο οι ηγέτες αποφάσισαν να συζητήσουν ξανά το θέμα των τουρκικών κυρώσεων στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, θεωρώντας ότι μέχρι τότε θα έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές και θα έχει σημειωθεί πρόοδος.

Χθες το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Σημείωσε δε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει επιτέλους σθεναρή στάση έναντι των διαρκών προκλήσεων από την πλευρά της γειτονικής μας χώρας και πως η πολιτική του κατευνασμού δεν απέδωσε και δεν πρόκειται να αποδώσει.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας που συμμετείχε χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας νότια του Καστελορίζου.

Σε δηλώσεις του, αφότου επεσήμανε ότι «κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος, είναι η Τουρκία», πρόσθεσε: «Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, ίσως και μέσα στην ημέρα ο κ. Δένδιας να επικοινωνήσει και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, τον οποίο επίσης θα ενημερώσει για τη νέα τουρκική πρόκληση.

Αν σου άρεσε κάνε