Θεοδωρικάκος: 2,6 εκατ. δηλώσεις για αδήλωτα τετραγωνικά

Θεοδωρικάκος: 2,6 εκατ. δηλώσεις για αδήλωτα τετραγωνικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:19 Δημιουργία 01/10/20, 12:55

Χρήση της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά φαίνεται να έκαναν 2,6 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Οpen, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι πολίτες που έκαναν χρήση της πλατφόρμας, γλίτωσαν τέλη και πρόστιμα συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ, ενώ με τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών η τοπική αυτοδιοίκηση εξασφαλίζει 150 εκατομμύρια το χρόνο, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί από τους δήμους για τη βελτίωση υπηρεσιών ή τη μείωση δημοτικών τελών, ανάλογα με την επιλογή της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής

«Μία παθογένεια δεκαετιών λύθηκε με αυτό τον τρόπο -οι πολίτες εμπιστεύτηκαν το κράτος και το κράτος εμπιστεύτηκε τους πολίτες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, ενώ αναφερόμενος στις προσλήψεις του δημοσίου δήλωσε, πως για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο σε εφαρμογή του νόμου για το «Επιτελικό Κράτος» προχώρησε σε συνολικό προγραμματισμό 8.620 προσλήψεων για την επόμενη χρονιά, με προτεραιότητα την υγεία, την ασφάλεια, την παιδεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την τοπική αυτοδιοίκηση:

«Μπαίνει τάξη με αυτό τον τρόπο στη διαδικασία των προσλήψεων. Υπάρχει πλέον ένας ετήσιος προγραμματισμός ο οποίος ικανοποιεί κοινωνικές ανάγκες και στηρίζεται στο σωστό δημοσιονομικό πλαίσιο γιατί συνεχίζουμε να τηρούμε την αρχή 1:1»

Ο υπουργός απάντησε επίσης σχετικά με το «τι αλλάζει στην ιθαγένεια», ένα νομοσχέδιο που πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στη βουλή λέγοντας ότι «με τη νέα ρύθμιση διασφαλίζεται η χορήγηση της ιθαγένειας στους αλλοδαπούς αλλογενείς με διαφανή τρόπο γρηγορότερα με γραπτές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου στις οποίες οι εξεταζόμενοι θα αποδεικνύουν ότι είναι γνώστες της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας και των θεσμών της χώρας μας. Είναι μία σημαντική μεταβολή που βάζει τέλος σε ένα καθεστώς που εμπεριείχε αδιαφάνεια».

Για τις καταλήψεις των σχολείων ο Τάκης Θεοδωρικάκος υποστήριξε πως τα παιδιά έχουν δικαίωμα να διεκδικούν κάτι καλύτερο, ενώ επισήμανε ότι το «να κρατάει κανείς στο σχολείο κλειστό δεν βοηθά να διεκδικήσει αυτό που θέλει δεν βοηθά να πάρει καλύτερη γνώση σε πιο ασφαλείς συνθήκες» και κάλεσε τα παιδιά να κάνουν διάλογο με τη λογική, λέγοντας πως «το χειρότερο σχολείο είναι το κλειστό σχολείο. Με το διάλογο και τη συζήτηση μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, γιατί υπάρχει καλή διάθεση από όλους και από την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση και ασφαλώς και από τα παιδιά και τους δασκάλους και τους γονείς. Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τις καταλήψεις, πρέπει να υπάρχει μέτρο και λογική συμπεριφορά όλων μας».

Ο υπουργός θύμισε επίσης την ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς λόγω πανδημίας, σχολιάζοντας πως φέτος τα σχολεία διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας σημειώνοντας πως «από όλους πρέπει να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας για να τα καταφέρουμε. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με διάλογο. Τα κλειστά σχολεία πλήττουν πολύ περισσότερο τα παιδιά των φτωχών και αδύναμων οικογενειών. Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιεί κανείς κινητοποιήσεις των παιδιών για κομματικούς λόγους».

Κλείνοντας, ο κ Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι φέτος δόθηκαν από το κράτος περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τις προηγούμενες χρονιές, για την πρόσληψη προσωπικού στα σχολεία και συγκεκριμένα 9.747 υπαλλήλων καθαριότητας από τους οποίους οι 5.000, δηλαδή 1.500 περισσότεροι από πέρσι, πλήρους απασχόλησης.

Αν σου άρεσε κάνε