Αλ. Τσίπρας: «Δε μείναμε ασφαλείς - Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση»

Αλ. Τσίπρας: «Δε μείναμε ασφαλείς - Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:49 Δημιουργία 25/09/20, 14:30

Προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία το κορονοϊού και την κατάσταση του συστήματος υγείας της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ενημέρωσή του, δήλωσε: «Τον τελευταίο μήνα είχαμε στη χώρα το 50% των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Και όχι μόνο αυτό. Έχουμε μία ανησυχητική εξάπλωση του ιού σε κλειστές δομές, οίκους ευγηρίας, δομές μεταναστών και προφανώς η επιβάρυνση του εθνικού συστήματος Υγείας είναι αυτή την ώρα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας» ενώ συμπλήρωσε «είναι προφανές ότι δεν μείναμε ασφαλείς, παρά τις μεγαλοστομίες της πρώτης περιόδου και υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες, ιδίως το άνοιγμα του τουρισμού, το άνοιγμα της οικονομίας».

«Όμως το κρίσιμο, η μεγαλύτερη ευθύνη όλων των ευθυνών είναι ότι δεν αξιοποιήθηκε αυτός ο χρόνος προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα, προκειμένου να ενισχυθεί η πρώτη γραμμή της μάχης. Χειροκροτούσαμε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς. Άλλοι μέσα από την ψυχή μας, άλλοι όμως υποκριτικά. Το καλύτερο χειροκρότημα τούτη την ώρα θα ήταν η ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, που σήμερα είναι 5% μικρότερος ο αριθμός μόνιμων και έκτακτων εργαζόμενων στο ΕΣΥ απ’ ότι ένα χρόνο πριν. Και είμαστε σε συνθήκες πανδημίας» τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στη συνολική κατάσταση των νοσοκομείων και του εθνικού συστήματος υγείας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Σε κανένα νοσοκομείο δεν υπάρχει προσέγγιση του οργανισμού, των προβλεπόμενων δηλαδή θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Γι’ αυτό χρειάζεται τώρα άμεση προκήρυξη 15.000 θέσεων μόνιμων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χρειάζεται τώρα να μην γίνει καμία απόλυση επικουρικού προσωπικού το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται τώρα να επιταχτούν οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Χρειάζεται τώρα να υπάρξει πρόνοια, ώστε να γίνονται τεστ δωρεάν σε όλον τον πληθυσμό, όχι από ιδιωτικά κέντρα, αλλά από τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια. Η πρόνοια ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη. Κι αν ένα δίδαγμα μπορούμε να βγάλουμε από την πανδημία είναι να αξιοποιήσουμε ως ευκαιρία και να στηρίξουμε το ΕΣΥ, που πολύ φοβάμαι, αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση, πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί και θα βρεθούμε σε οριακές καταστάσεις. Ας ελπίσουμε να τις αποφύγουμε. Η ευθύνη δεν ανήκει στους πολίτες και στους γιατρούς, η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση»

Συζητώντας με τους γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως κατά τη διάρκεια της; πανδημίας δεν έγιναν προσλήψεις μόνιμων γιατρών/προσωπικού ενώ σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των υπαλλήλων στο ΕΣΥ κατά 6000 άτομα, σε σχέση με το 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να δώσει έμφαση στις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, δήλωσε κλείνοντας: «Γι’ αυτό λέμε τώρα είναι ευκαιρία για προσλήψεις, για χρηματοδότηση, για ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και για μια άλλη σχέση του πολίτη με το κράτος. Γιατί το κράτος θέλουμε να είναι δίπλα και να μας στηρίζει. Να είναι ισχυρό. Αυτή είναι η διαφορά μας. Είναι ιδεολογική και πολιτική διαφορά».

Αν σου άρεσε κάνε