Ο Δένδιας ζήτησε πάλι νέες κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία

Ο Δένδιας ζήτησε πάλι νέες κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 21/09/20, 18:37

Περισσότερες κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας που να δείχνουν την πρόθεση της Άγκυρας για αποκλιμάκωση της έντασης προς την Ελλάδα ζήτησε τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών από τις Βρυξέλλες, μετά από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε: «Αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο Συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων], ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Από εκεί και πέρα συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων. Η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση. Γενικά, έγινε ευρύτερη συζήτηση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση».

Αν σου άρεσε κάνε