Ετοιμάζεται νέα τριμερής στο Βερολίνο για τα ελληνοτουρκικά

Ετοιμάζεται νέα τριμερής στο Βερολίνο για τα ελληνοτουρκικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:25 Δημιουργία 16/09/20, 17:21

Το έδαφος για ένα νέο γύρο συζητήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Βερολίνο έχει προετοιμάσει η Άγκελα Μέρκελ, με διπλωματικής πηγές να κάνουν ρόλο για μεγάλη προσπάθεια της Γερμανίδας καγκελαρίου ώστε να επιστρέψουν στο τραπέζι των συζητήσεων Αθήνα και Άγκυρα, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δείγματα για να πέσουν οι τόνοι έχουν φανεί από τις προηγούμενες μέρες, αρχικά με την (προσωρινή;) αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis προς το λιμάνι της Αττάλειας και με τις συνεχιζόμενες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για πρόθεση διαλόγου με την Τουρκία, εφόσον σταματήσουν οι απειλές από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο παραπάνω μήκος κύματος έρχονται οι σημερινές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από τη συνάντηση που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τον ΠτΔ «εύχομαι αυτά τα ήρεμα νερά να διατηρηθούν».

Μετά τις τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόσκληση από τον αξιωματούχο της Καγκελαρίας Γιαν Χεκερ στην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, και στον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ώστε να παραβρεθούν σε τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο.

Με αυτό τον τρόπο, όπως εξήγησαν οι πηγές, οι συνομιλίες ανεβαίνουν βαθμίδα από το τεχνικό επίπεδο στο διπλωματικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει νέες επαφές με Μητσοτάκη και Ερντογάν τις επόμενες μέρες, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε