Μηνύματα αποφασιστικότητας σε εσωτερικό και γείτονες

Μηνύματα αποφασιστικότητας σε εσωτερικό και γείτονες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:58 Δημιουργία 14/09/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Καθαρά μηνύματα προς το εσωτερικό σε ό,τι αφορά την στόχευσή του για την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και προς την γειτονική μας χώρας ως προς τα εθνικά θέματα, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, με την διπλή δημόσια παρέμβασή του από την Θεσσαλονίκη.

Παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο, δεν έκρυψε την ύπαρξη δυσκολιών, αλλά εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στα βήματα που έχει χαράξει σε όλα τα μέτωπα.

Τα ελληνοτουρκικά, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσαν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, μετά μάλιστα και την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από το Αιγαίο και την μη ανανέωση της navtex από την Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός για το εάν θα υπάρξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, ακόμη και να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες από την γειτονική χώρα.

«Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επέμεινε ότι ο διάλογος είναι ο «μόνος δρόμος» για την αντιμετώπιση της διαφοράς με την Τουρκία. « Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι η καλύτερη ένδειξη της καλής θέλησης που έχω να συζητήσω καλόπιστα με την Τουρκία», είπε και παρουσίασε την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ως την μοναδική μας διαφορά με την Άγκυρα. Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε να συναντηθεί ο ίδιος με τον Τούρκο πρόεδρο, απάντησε ως εξής: «Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη, είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται».

Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με την Γαλλία, μίλησε για παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών rafale μέσα στο 2021 και ανακοίνωσε ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης συζητείται το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18.

Σχετικά με την οικονομία, δύο ήταν οι σημαντικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού: ημείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% για εργοδότες και εργαζόμενους και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2021. Επίσης, ανακοίνωσε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των μικρών νησιών και την προώθηση μέτρων για την δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει μακροχρόνια πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς - όπως είπε - πολλά εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας. Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως υπάρχουν οι δυνατότητες για να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι και ειδικότερα η μεσαία τάξη, που έχει πληγεί περισσότερο από τα μνημόνια των τελευταίων ετών.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχει βρεθεί και θα διατεθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και έστειλε μήνυμα ασφάλειας και σιγουριάς προς όλους τους πολίτες, λέγοντας ότι δεν θα διστάσει να είναι ο ίδιος και η οικογένειά του οι πρώτοι που θα το κάνουν.

Αν σου άρεσε κάνε