Αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:55 Δημιουργία 13/09/20, 09:50

Στην Αττάλεια βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis και τα υποστηρικτικά σκάφη Αταμάν και Γενγκίζ, τα οποία εξήλθαν της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Κύπρου, γύρω στις 11 χθες το βράδυ. Το σκάφος έριξε άγκυρα στην Αττάλεια στις 9.04 σήμερα το πρωί.

Η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis, η οποία είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στη χρονική περίοδο 2 - 12 Σεπτεμβρίου δεν ανανεώθηκε.

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης με πρώτη τη «φωνή του Ερντογάν» Γενί Σαφάκ αποδίδουν την απομάκρυνση του Oruc Reis και την μη ανανέωση της NAVTEX «στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ» και προσθέτουν ότι έκανε «σεισμικές έρευνες» στο διάστημα του προηγούμενου μήνα.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Αγκυρας, ωστόσο σήμερα η προσοχή είναι στραμμένη στο Καστελόριζο και την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σήμερα και αύριο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως «το γεγονός ότι φαίνεται ότι δεν ανανεώνει τη Navtex είναι ένα θετικό βήμα και ως τέτοιο το αξιολογούμε και το παρακολουθούμε», τονίζοντας ότι «το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μία κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ακόμη:

«Δεν αφήνουμε να περάσει από την προσοχή μας η δήλωση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών χθες από την Κύπρο που εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έχουμε πει και στο παρελθόν ότι είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς. Έχουμε και την αποφασιστική στάση της Ευρώπης. 'Αρα οκ. Ερντογάν και η Τουρκία πρέπει να σταθμίσει ότι ήταν πολύ κοντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πολύ κοντά η επιβολή των κυρώσεων. Από κει και πέρα για να αποφύγει κανείς τις κυρώσεις πρέπει να χει συνέπεια και συνέχεια αυτή η στάση της αποκλιμάκωσης. Αυτό περιμένουμε να το δούμε και τις επόμενες μέρες».

Αν σου άρεσε κάνε