Η Ελλάδα ζήτησε στο NATO την αποχώρηση του Oruc Reis

Η Ελλάδα ζήτησε στο NATO την αποχώρηση του Oruc Reis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:45 Δημιουργία 09/09/20, 19:45

Ακόμα ένα μήνυμα για την άμεση αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα ως βήμα έναρξης των συζητήσεων με την Τουρκία έστειλε η Ελλάδα την Τετάρτη, στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Σπύρος Λαμπρίδης, ανέδειξε το γεγονός ότι η Τουρκία υπονομεύει τη συμμαχία και προκαλεί αστάθεια ευρύτερα στην περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Επίσης, τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο Αρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται στο Χάρτη των ΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η χώρα μας υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του Oruc Reis, από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα τόνισε ότι παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως προς τις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

Αν σου άρεσε κάνε