Σαφές μήνυμα για «τέλος» στις προκλήσεις

Σαφές μήνυμα για «τέλος» στις προκλήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:22 Δημιουργία 05/09/20, 11:19

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα να τελειώνει με τις προκλήσεις στέλνει η Αθήνα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η επιστολή του πρωθυπουργού θα δοθεί και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι το οποίο θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες.

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε δε, ότι το μήνυμα της Ελλάδας προς την Άγκυρα είναι ξεκάθαρο, καθώς «τελειώνουν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις». Επανέλαβε, επίσης, ότι το μόνο θέμα που είναι προς διευθέτηση είναι το αυτό των θαλασσίων ζωνών.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργ, οι οποίες προκάλεσαν σύγχυση, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ήταν μια κίνηση που δεν έπρεπε να γίνει, καθώς δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει κλιμακωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, μετά τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας και τις διαδοχικές Navtex ακόμη και σε θαλάσσια σημεία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αρκετές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία, έχουν σπεύσει να στηρίξουν αναφανδόν την Αθήνα, υπεραμυνόμενες των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα της Μεσογείου.

Ενδεικτικά, προσφάτως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ λε Ντριάν, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την παραβίαση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου από την Τουρκία.

Για τις εξελίξεις έχει ενημερωθεί και το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το οποίο έχει επανειλημμένως απειλήσει την Άγκυρα με την επιβολή νέων κυρώσεων, σε περίπτωση μη αποκλιμάκωσης της έντασης.

Αν σου άρεσε κάνε