Αιχμές Πέτσα για τη στάση του ΝΑΤΟ

Αιχμές Πέτσα για τη στάση του ΝΑΤΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:46 Δημιουργία 04/09/20, 14:33

Την ενόχληση της ελληνικής πλευράς για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση» δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε χθες ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο τη στρατιωτική αποκλιμάκωση. Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς με διπλωματικές πηγές να «αδειάζουν» τον Στόλτενμπεργκ τονίζοντας πως «αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Εξηγώντας τι έχει συμβεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο. Επομένως αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου παραμένει το ζήτημα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας. Επρόκειτο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος σε προγραμματισμένη Σύνοδο στην οποία βρισκόταν ο στρατιωτικός υπεύθυνος. Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου».

Σχολιάζοντας επίσης τη χθεσινή επικοινωνία που είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πέτσας εξήγησε πως ο πρωθυπουργός δεν έχει ενημερωθεί σχετικά από την καγκελάριο. «Ξέρουμε ότι κινείται στο γνωστό πλαίσιο της Γερμανικής πρωτοβουλίας. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία κινείται σε αποκλιμάκωση είναι θετική» σημείωσε.

Η Ελλάδα, επανέλαβε άλλη μία φορά, επιθυμεί έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας τονίζοντας πως «χρειάζεται συνεχεία και συνέπεια για σοβαρή συζήτηση όσον άφορα τη στάση της Τουρκιάς. Δεν μπορεί να γίνει σήμερα αυτό, και αύριο να έχουμε παράνομη Νavtex».

Αν σου άρεσε κάνε