«Όχι» σε διάλογο υπό την απειλή όπλων

«Όχι» σε διάλογο υπό την απειλή όπλων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:11 Δημιουργία 04/09/20, 09:06
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το σαφές μήνυμα ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή των όπλων, εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι πρώτα θα αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από το Αιγαίο και κατόπιν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το θέμα που απασχολεί τις δυο πλευρές, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει την σχετική δήλωση ρητά και κατηγορηματικά κατά την διάρκεια των επαφών, που είχε πρόσφατα τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ όσο και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Την θέση αυτή επαναβεβαίωσε και χθες η Αθήνα, διαψεύδοντας τον ...μάλλον βιαστικό και επιπόλαιο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος πρόχειρα, όπως αποδείχτηκε, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του, μετά από τις επαφές που είχε και με τις δύο πλευρές, συμφώνησαν να προσέλθουν σε διάλογο με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι συζητήσεις, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, θα ξεκινούσαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Ελάχιστα λεπτά μετά την ανάρτηση αυτή, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του, τονίζοντάς μάλιστα, ότι «αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.»

Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ακριβώς προτίθεται να επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης και στην καγκελάριο Μέρκελ στην πιθανή περίπτωση που επικοινωνήσει μαζί του, μετά τις συνομιλίες της με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος εξελίσσεται σε βασικό - κεντρικό σύμμαχο της χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν την προσεχή εβδομάδα και σίγουρα πριν από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ το άλλο Σαββατοκύριακο, ο κ. Μητσοτάkης να πραγματοποιήσει ταξίδι - αστραπή στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπογράψει μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν την ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει εκτός από την προμήθεια των 18/πολεμικών αεροσκαφών τύπου Rafale, την συνδρομή της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από τρίτε χώρες, την διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για οπλικά συστήματα.

Τέλος, από το Παρίσι οι δυο ηγέτες θα στείλουν σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι απειλές , η πολεμική ρητορική και οι αποφάσεις που εκφεύγουν του διεθνούς δικαίου, δεν είναι αποδεκτές.

Αν σου άρεσε κάνε