Ελληνοτουρκικά: Κλειδί το Βερολίνο για δυναμική και ομόφωνη «απάντηση» στην Άγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Κλειδί το Βερολίνο για δυναμική και ομόφωνη «απάντηση» στην Άγκυρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:45 Δημιουργία 01/09/20, 08:35
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στα ανώτατα κοινοτικά όργανα, στο Παρίσι και το Βερολίνο, κινείται πλέον η ελληνική διπλωματία σε ό,τι αφορά την πρωτοφανή ένταση με την Τουρκία.

Η Αθήνα περιμένει τις αντιδράσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο τελεσίγραφο της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων, σε περίπτωση που επιμένει στην πολεμική ρητορική εναντίον δύο χωρών – μελών, με την περίοδο της αναμονής να τελειώνει στις 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα σύγκλησης της συνόδου κορυφής.

Στο πλευρό τη Ελλάδας έχει ταχθεί ξεκάθαρα η Γαλλία, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών, και το Βερολίνο φαίνεται να αλλάζει - οριακά επί του παρόντος - στάση υπέρ των εθνικών μας δικαίων. Όπως τονίζουν στις αναλύσεις τους στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, αν και οι Γερμανοί δείξουν ότι ενοχλούνται από την αδιάλλακτη στάση του προέδρου της Τουρκίας και εφόσον δεν αλλάξει τίποτα τις επόμενες ημέρες, τότε θα προσυπογράψουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη γειτονική χώρα.

Η στάση Γερμανίας και Γαλλίας θα συμπαρασύρει και τις χώρες - δορυφόρους τους και θα είναι η πρώτη φορά από την εκκίνηση της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης, που η Ευρώπη θα αντιδράσει δυναμικά και ομόφωνα στις προκλήσεις της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα πέραν των κινήσεων της στο διπλωματικό πεδίο προετοιμάζεται και σε επιχειρησιακό. Η επιφυλακή στις Ένοπλες Δυνάμεις διατηρείται, ενώ στο παρασκήνιο προωθούνται προς ολοκλήρωση οι συμφωνίες για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων από τις ΗΠΑ και την Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία τοποθέτηση του στην Βουλή για την επικύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει ευθέως για την ανάγκη θυσιών των Ελλήνων με στόχο την περαιτέρω θωράκιση της χώρας.

«Όπου χρειάζεται να κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες επενδύσεις που δυστυχώς η γεωπολιτική μας θέση επιβάλλει, αν αυτό σημαίνει κάποιες μικρές παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι αυτές τις θυσίες πρέπει να τις αναλάβουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να θωρακίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος γα την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας θα αγγίξει τα 10 δις. ευρώ σε βάθος 4ετίας και αφορά την παραγγελία 18 σύγχρονων γαλλικών αεροσκαφών Rafale και την ναυπήγηση δυο υπερσύγχρονων φρεγατών που θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία, υπό την καθοδήγηση αμερικανικών εταιρειών.

Από το σύνολο των 10 δισ. ευρώ, κονδύλια ύψους 1-1,5 δισ. αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στους επόμενους μήνες για αγορά βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών, ελικοπτέρων και άλλων υλικών άμεσης προτεραιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση για την σύναψη των συμφωνιών θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, καθώς η κυβέρνηση θέλει αφενός να ενεργοποιήσει την διπλωματία των εξοπλισμών και αφετέρου να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Αν σου άρεσε κάνε