Διάλογο «δείχνει» η Μέρκελ όσο ο Ερντογάν προκαλεί

Διάλογο «δείχνει» η Μέρκελ όσο ο Ερντογάν προκαλεί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:12 Δημιουργία 19/08/20, 18:06

Σε… διάλογο με την Τουρκία «έδειξε» για ακόμη μία φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για «δικαιώματα» στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία μάλιστα, όπως δηλώνει, η Άγκυρα θα τα διεκδικήσει «μέχρι τέλους».

Μετά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

«Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε η ίδια, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Τέλος, η κυρία Μέρκελ παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι η Σύνοδος θα επικεντρωθεί στις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία.

«Όλες οι επιλογές στο τραπέζι» για την Τουρκία

Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πως όλες οι επιλογές για την Τουρκία είναι στο τραπέζι, εκφράζοντας κι αυτός την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο απένατι στην τουρκική παραβατικότητα.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συβουλίου.

Τον χαβά του ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος απτόητος, εξακολουθεί να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

«Καμία απειλή δεν θα σταματήσει την Τουρκία από την αναζήτηση φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναμένει από τους βασικούς παίκτες στην περιφέρεια να αναλάβουν βήματα για αποκλιμάκωση της έντασης.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν εμπλακεί σε διαμάχη με την Τουρκία επί θαλάσσιων οικοπέδων που ενδέχεται να κρύβουν υδρογονάνθρακες, σημειώνει το Reuters, προσθέτοντας ότι δυο εξειδικευμένα τουρκικά πλοία ερευνών βρίσκονται σε περιοχή που διεκδικείται και από τις τρεις χώρες. Την Τρίτη, η Λευκωσία δήλωσε πρόθυμη να συζητήσει με την Τουρκία τον προσδιορισμό θαλάσσιων συνόρων.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τέλους», δήλωσε σε ομιλία του στην Αγκυρα ο τούρκος πρόεδρος.

«Καμία αποικιακή δύναμη ή απειλή δεν μπορεί να μας αποτρέψει από την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι υπάρχουν στην περιοχή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί να λύσει τη διαμάχη μέσω διαλόγου και διπλωματίας, αντί για κλιμάκωση της έντασης.

Αν σου άρεσε κάνε