Στις 1.200 οι κλίνες ΜΕΘ έως τα τέλη του χρόνου

Στις 1.200 οι κλίνες ΜΕΘ έως τα τέλη του χρόνου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:38 Δημιουργία 18/08/20, 14:08

Τον ευρωπαϊκό όρο με 1200 κλίνες ΜΕΘ θα έχει φτάσει η Ελλάδα, όπως διεμήνυσε ο Βασίλης Κοτζαμάνης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι είχαμε 557 κλίνες και πλέον έχουμε 901.

«Από το σύνολο των 901 κλινών ΜΕΘ είναι ανεπτυγμένες 186 αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό. Ο αριθμός αυτός είναι δυναμικός. Την περίοδο της πανδημίας οι κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid είχαν πλησιάσει τις 400» είπε και διευκρίνισε ότι «η κάλυψη αυτών των κλινών σήμερα δεν ξεπερνάει το 21% με 32 στο σύνολο των 186 διαθέσιμων».

Συνολικά, όπως είπε, από τον Μάρτιο έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. «Δρομολογήσαμε παράλληλα τις απαιτούμενες διαδικασίες που εκκρεμούσαν έτσι ώστε να δρομολογηθούν μόνιμες προσλήψεις 942 γιατρών σε νοσοκομείο, 81 για τα νησιά 1209 νοσηλευτικού προσωπικού σε όλη την επικράτεια».

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντάσσονται στις ΜΕΘ 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές για την απόκτηση ειδικότητας στην εντατική ιατρική και 600 νοσηλευτές υγείας. Υπάρχει επάρκεια υλικών. Αποθέματα δημιουργούνται από διαγωνισμούς, δωρέες κτλ.» πρόσθεσε ο υφυπουργός Υγείας.

Αναφορικά με τα τεστ μοριακού ελέγχου, ο κ. Κοτζαμάνης δήλωσε πως ξεκινήσαμε με 800 και πλέον ξεπερνούμε τις 12.000 την ημέρα.

Διέψευσε δε ότι κρύβονται κρούσματα. Όπως είπε, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει τα κρούσματα της χώρας καθημερινά. «Κανείς δεν μπορεί να κρύψει στοιχεία, ανάξια σχολιασμού όσα λέγονται για εξυπηρέτηση συμφερόντων», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς απέρριψε κατηγορηματικά το σενάριο ότι ο τουρισμός ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων. Επικαλέστηκε το ότι έχουμε 615 μόνο κρούσματα από 2,5 εκατομμύρια αφίξεις από το εξωτερικό. Παράλληλα, είπε ότι χώρες όπως το Ισραήλ που δεν άνοιξε στον τουρισμό, καταγράφει νέα κρούσματα.

«Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα. Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων. Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, μάσκες, μέτρα υγιεινής, ωράρια» πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε, δε, ότι θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας τις επόμενες ημέρες καθώς και έγκαιρη ενημέρωση για τα σχολεία.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό. Ας μην βοηθήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα είναι να τηρούμε τα μέτρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Υπάρχει παγκοσμίως έξαρση κρουσμάτων και θανάτων, χώρες που πήγαν καλά στο πρώτο κύμα έχουν τώρα έξαρση, το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα», σημείωσε.

«Μπορεί να είμαστε σε καλό επίπεδο αλλά αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η Ελλάδα είναι 132η σε κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους και 108η σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Ερωτηθείς, πάντως, για την Αττική είπε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη, κανένα στατιστικό στοιχείο είτε σε προβολή είτε σε αλγόριθμο δεν δείχνει ότι πάμε για lockdown στην Αττική».

Κάποιοι λένε «γιατί στη δική μου περιοχή». Δεν κάνουμε διακρίσεις, όπου χρειάζονται οριζόντια μέτρα θα λαμβάνονται. Αναφορικά με την Πάρο και την Αντίπαρο είπε ότι η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανά νησί δεν γίνεται για λόγους αδιαφάνειας, αλλά για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα που οδηγούν σε cluster, και αλλιώς 20 κρούσματα που μπορούν να φέρουν πολλαπλάσια κρούσματα, είπε ο υφυπουργός. Αποκλειστικό κριτήριο είναι η δημόσια υγεία», υποστήριξε.

«Σε Πάρο και Αντίπαρο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι το αποκλειστικό κριτήριο. Τα όσα ακούγονται για εκατοντάδες κρούσματα είναι ψευδή. Κανένα εργαστήριο δεν θα διακινδυνεύσει να χάσει την άδειά του», συμπλήρωσε.

Αν σου άρεσε κάνε