Ελληνοτουρκικά: Επιστρατεύει το «όπλο» της διεθνοποίησης ο πρωθυπουργός

Ελληνοτουρκικά: Επιστρατεύει το «όπλο» της διεθνοποίησης ο πρωθυπουργός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:14 Δημιουργία 10/08/20, 12:10

Το «όπλο» της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων επιστρατεύει ο πρωθυπουργός, ενώ η Άγκυρα στήνει σκηνικό πολέμου, λίγες ημέρες μετά την κίνηση της ελληνικής διπλωματίας να προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο για καθορισμό των ορίων των ΑΟΖ.

Τουρκικά πλοία του πολεμικού ναυτικού έχουν αναπτυχθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου και Καρπάθου, αφότου σήμερα το πρωί η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Στον απόηχο αυτής της είδησης οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας ενώ εκτάκτως, συγκαλείται το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, το Oruc Reis απέπλευσε συνοδευόμενο από βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των ραγδαίων, κρίσιμων εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το πρωί της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Σαρλ Μισέλ για τη συμφωνία που υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη η Ελλάδα και η Αίγυπτος για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρώ.

Γι' αυτό και στο επίκεντρο της συνομιλίας στάθηκαν επίσης οι «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού και με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αναφέρει ότι το «Oruc Reis» «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει».

Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε πως κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατιλή Μεσόγειο, τονίζοντας πως: «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».

Αν σου άρεσε κάνε