Εντείνεται ο διπλωματικός «πυρετός» με κοινή αντι-Navtex Ελλάδας-Κύπρου

Εντείνεται ο διπλωματικός «πυρετός» με κοινή αντι-Navtex Ελλάδας-Κύπρου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:44 Δημιουργία 22/07/20, 12:03

Ανεβαίνει ο διπλωματικός «πυρετός» στο ελληνοτουρκικό «μέτωπο», τη στιγμή που η Άγκυρα κινείται γύρω από ένα επικίνδυνο παιχνίδι κλιμάκωσης της έντασης.

Με μία κοινή με την Κύπρο Navtex η Ελλάδα ακύρωσε την τουρκική ναυτική οδηγία, που δεσμεύει την περιοχή του Καστελορίζου.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συντηρεί τους υψηλούς τόνους, απαντώντας εκ νέου προκλητικά στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ειδικότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι από τις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει έρευνες το Oruc Reis και υποστηρίζει ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει στα Ηνωμένα Εθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου, σημειώνοντας πως και το άλλο τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός έχει πραγματοποιήσει έρευνες στην ίδια περιοχή στο παρελθόν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει αναφέροντας πως «η Ελλάδα εκφράζει τις ενστάσεις της και υποστηρίζει ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα το υποστηρίζει αυτό για το Καστελλόριζο και περιοχές που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα, αυτή η θέση είναι μαξιμαλιστική για την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και με τις αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου.

Το επιχείρημα ότι ένα νησί με 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Ανατολία και 580 χιλιομέτρων από την Ελλάδα μπορεί να κλείνει μια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν είναι ούτε λογικό αλλά ούτε και συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Συνεπώς, απορρίπτουμε ως αδικαιολόγητους τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Χθες, μετά την προκλητική Navtex της Άγκυρας, η ελληνική πλευρά απάντησε με διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επιδόθηκε μέσω του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, ενώ για τα παιχνίδια Ερντογάν ενημερώθηκαν αμέσως ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ηνωμένα Έθνη.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με την Άγγελα Μέρκελ, η οποία όπως έγινε γνωστό κάλεσε και τον Τούρκο πρόεδρο, προχωρώντας σε μία πυροσβεστική παρέμβαση.

Πιο αναλυτικά, η χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας.

Αν σου άρεσε κάνε