Κυβέρνηση: Περιμένει και νέες αποκαλύψεις για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ

Κυβέρνηση: Περιμένει και νέες αποκαλύψεις για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:13 Δημιουργία 25/06/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την εκτίμηση ότι τα αποσπάσματα από την συνομιλία Παππά-Μινωή είναι μόνον η αρχή σε μια τεράστια υπόθεση, που παραπέμπει ευθέως στην ύπαρξη παρακράτους κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκφράζουν στελέχη της ΝΔ.

Η θέση αυτή εδράζεται προφανώς στην τοποθέτηση του δικηγόρου του κ. Μιωνή ότι υπάρχουν και άλλες κασέτες με καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ του επιχειρηματία και του πρώην πανίσχυρου υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να κρατά στο «κάδρο» τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας καθημερινά να αποπέμψει τον κ. Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα να πει, τι γνώριζε για την υπόθεση και τι έκανε, προκειμένου να αποτρέψει τα όσα ο τότε στενός του συνεργάτης ανέφερε στον επιχειρηματία.

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, οι πιο μετριοπαθείς δεν μιλούν για ποινικές ευθύνες των κ.κ., Τσίπρα και Παππά, αλλά μόνο για πολιτικές και δεν θέτουν καν θέμα συγκρότησης ειδικού δικαστηρίου. Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά προσεκτικός και δεν είναι τυχαίο ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis, ο μόνος που παραπέμφθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ήταν ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Στον αντίποδα κινούνται αλλά στελέχη, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς που πιστεύουν ότι η ΝΔ πρέπει να υιοθετήσει μια «σκληρή γραμμή» έναντι όλων όσων έστησαν, όπως λένε, τη σκευωρία της Novartis.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά υπενθυμίζουν και σε αυτή τη συγκυρία, τη φράση «θα σας πάω μέχρι τέλους» που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος, όταν παραπέμφθηκε από την τότε πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση, τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, όταν όλα τα στοιχεία βγουν στο φως της δημοσιότητας.

Επί του παρόντος όλοι τηρούν στάση αναμονής και αναμένουν τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας και - φυσικά - το εάν υπάρχουν πράγματι και άλλες κασέτες με συνομιλίες.

Χθες, πάντως, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ευ. Ιωαννίδης, που παρέλαβε το επίμαχο υλικό από την συνομιλία Παππά - Μιωνή, έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί, εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αντικείμενα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως όσα ακούγεται να λέει ο κ. Παππάς δεν είναι αντίστοιχα με όσα είχε καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής!

Σε πρώτη φάση, πάντως, ο εισαγγελέας θα ελέγξει τη νομιμότητα του επίμαχου ηχητικού ντοκουμέντου, καθώς για τις δικαστικές αρχές είναι πολύ σημαντικό να διαπιστωθεί, αν η επίμαχη συνομιλία ήταν δημόσια ή ιδιωτική. Για το λόγο αυτό εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανό να διαταχθεί η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα του υλικού και συγκεκριμένα, αν έχει υποστεί κάποιου είδους επεξεργασία.

Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εξεταστούν νομικά θέματα που προκύπτουν και τα οποία αφορούν στον τόπο καταγραφής της συνομιλίας. Και αυτό καθώς η επίμαχη συνομιλία φέρεται να έγινε στην Κύπρο, κάτι που αν ισχύει, η επίμαχη πράξη διέπεται από δίκαιο άλλης χώρας.

Τέλος, ο εισαγγελέας θα εξετάσει, αν είναι νόμιμη η χρήση της επίμαχης συνομιλίας με τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο σχετικό άρθρο 14 νόμου 4637/2019 που αφορά χρήση αποδεικτικού μέσου, όταν καταγγέλλεται κακούργημα σχετικό με οικονομικό ή έγκλημα διαφθοράς.

Αν σου άρεσε κάνε