Συνομιλία Παππά-Μινωή: Στο «κάδρο» για παραδικαστικό κύκλωμα ο Αλέξης Τσίπρας

Συνομιλία Παππά-Μινωή: Στο «κάδρο» για παραδικαστικό κύκλωμα ο Αλέξης Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:17 Δημιουργία 24/06/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τον Αλέξη Τσίπρα επιδιώκει να κρατήσει στο «κάδρο» των ευθυνών για την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, στον απόηχο των όσων αποκαλύπτονται μέσα από την συνομιλία των Παππά-Μινωή, η κυβέρνηση.

Με νέες τοποθετήσεις τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και κορυφαίοι υπουργοί όπως είναι οι κ.κ. Γεωργιάδης και Βορίδης, καλούν εκ νέου τον τέως πρωθυπουργό, όχι μόνον να τοποθετηθεί για το θέμα που προκαλεί «σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και να αποπέμψει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τον Νίκο Παππά.

Την ίδια ώρα, στελέχη της ΝΔ δεν αποκλείουν να υπάρξει σύσταση ειδικού δικαστηρίου, προκειμένου να διερευνηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων, έτσι όπως αυτοί παρουσιάζονται από την ηχογραφημένη συνομιλία του τότε υπουργού Επικράτειας με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα αναμείνει την έρευνα της Δικαιοσύνης, στην οποία έφθασε χθες η απομαγνητοφώνηση και η κασέτα με την επίμαχη συνομιλία.

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, θα ενταθεί η πίεση της ΝΔ προς τον κ. Τσίπρα προσωπικά να πάρει θέση και να πει ευθέως, τι γνώριζε για την υπόθεση των «μαγαζιών» που υπήρχαν στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με τον κ. Παππά, για τις υποθέσεις που διαχειριζόταν ο κ. Παπαγγελόπουλος ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και για τις πιέσεις που ασκούνταν στον κ. Παπασταύρου - μέσω του επιχειρηματία Μιωνή - προκειμένου να στοχοποιηθεί η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη.

Αργά χθες το απόγευμα, ο κ. Πέτσας επανήλθε στο θέμα και σχολάζοντας την τοποθέτηση Τσίπρα από το Μεσολόγγι, ζήτησε εξηγήσεις. «Ο κ. Τσίπρας» - είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -«αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Ας μην έχει όμως αυταπάτες. Έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε την απάντηση του». «Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του», προειδοποίησε.

Στο όλο θέμα δεν αποκλείεται να παρέμβει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χωρίς όμως να μιλήσει για την δικαστική διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και στην Βουλή, με την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis και στην εισαγγελία που έρευνα ήδη την συνομιλία Παππά – Μιωνή.

Ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει το πολιτικό κλίμα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο (2016), θα μιλήσει ευθέως για την ύπαρξη παρακράτους και θα δεσμευθεί για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Το εάν αυτό, όμως, θα φτάσει μέχρι την άμεση εμπλοκή του τέως πρωθυπουργού στην δικαστική πορεία, δεν είναι αυτή την ώρα γνωστό, καθώς κανείς δεν έχει πλήρη εικόνα για τα στοιχεία που πιθανώς προκύψουν στην πορεία της έρευνας.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν παρέπεμψε στην προανάκριτικη επιτροπή για την Novartis τον κ. Τσίπρα, παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις που εξέφραζε ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και βουλευτές που ανήκουν στον κύκλο των τακτικών συνομιλητών του.

Αν σου άρεσε κάνε