Πως ελήφθη η απόφαση για lockdown

Πως ελήφθη η απόφαση για lockdown

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:15 Δημιουργία 23/03/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το «κουμπί» για την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας στη χώρα πάτησε νωρίς χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και το μόνο που απομένει πλέον για να τεθεί η Ελλάδα σε πλήρη καραντίνα είναι και η απαγόρευση των πτήσεων από και προς την Ελλάδα.

Το μέτρο αυτό που αποτελεί και το τελευταίο βήμα για την προστασία των πολιτών και το πόλεμο κατά της διασποράς του κοροναϊού, θα ληφθεί - σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr - εντός της εβδομάδας και μέτρα από συνεννόηση με την ΕΕ, καθώς το lock down θα αφορά πιθανότατα όλες τις χώρες - μέλη.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, μέτρο που - όπως είχε αποκαλύψει το xrimaonline.gr από την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και καιρό, η απόφαση ελήφθη μετά και τις εικόνες που προβλήθηκαν το Σάββατο από τις παραλίες και τις πλατείες της χώρας, όπου βρέθηκαν πολίτες να συγχροτίζονται.

Ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που είχε νωρίς χθες το πρωί με ένα μικρό αριθμό συνεργατών του, αποφάσισε να κάνει την κίνηση και κατόπιν ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στο διάγγελμα του επεσήμανε ότι δεν προτίθεται να
αφήσει «μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών».

Αφού ευχαρίστησε την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που τηρούν τα μέτρα, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ως δείγμα απόλυτης υποστήριξης του έργου του. Έκανε ακόμη για δεύτερη αναφορά στο παράδειγμα της Ιταλίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ποιες συνεπειες μπορεί να υπάρξουν από την ανευθυνότητα ορισμένων.

Θεωρείται βέβαιο ότι σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά ο δραστικός περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων.

Θα επιδιώξει να αδειάσουν οι πλατείες, τα μονοπάτια στα βουνά της Αττικής, αλλά και να μηδενιστεί η μετακίνηση πολιτών από τα αστικά κέντρα στην επαρχία.

Αυτό, όπως ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο xrimaonline.gr, πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς οι δύο εβδομάδες που ακολουθούν θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στο μείζον ζήτημα της εξάπλωσης του ιού. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να στηρίξει τη λειτουργία του ΕΣΥ κι αυτό μπορεί να γίνει μόνον εάν περιοριστούν τα κρούσματα και ο αριθμός των πολιτών που χρήζουν νοσηλείας.

Όπως εξήγησε χθες, είναι κρίσιμο τα νοσοκομεία να εξακολουθούν να υπηρετούν τους πολίτες που έχουν ανάγκη, είτε λόγο κοροναϊού είτε επειδή έχουν αλλά προβλήματα υγείας.

Στα τέλη αυτής της εβδομάδας θα γίνει και καθοριστική αξιολόγηση της κατάστασης και οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κάνουν μια πιο ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα.

Αν σου άρεσε κάνε