Ο Μητσοτάκης «παίρνει πάνω του» το μεταναστευτικό

Ο Μητσοτάκης «παίρνει πάνω του» το μεταναστευτικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:27 Δημιουργία 28/02/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Συνέχεια στην ανάληψη προσωπικών πρωτοβουλιών, προκειμένου αφενός να εκτονωθεί η ένταση στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και αφετέρου να δοθεί ουσιαστική λύση στο ζήτημα του προσφυγικού και στην ασφυξία των συγκεκριμένων περιοχών που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος, δίνει ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παίρνει πάνω του» το όλο ζήτημα και τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα επισκεφθεί προσωπικά τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου (Λέσβο, Χίο και Σάμο), με πρώτο σταθμό την Σάμο. Αυτό ανακοινώθηκε στην σύσκεψη που είχε χθες ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των νήσων.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρέτησαν την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών. Κοινή θέση όλων ήταν πως οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές, ενώ οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.
Επίσης, διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο, καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες
Συμφωνήθηκαν, επίσης, μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Νωρίτερα, χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους νησιώτες να περιφρουρήσουν και οι ίδιοι τον τόπο τους από ακραίους κάθε λογής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών.
«Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες Μ.Κ.Ο., τοπικούς συμφεροντολόγους».
Επίσης, ζήτησε από τους υπουργούς του να στηρίξουν δημόσια τον κυβερνητικό σχεδιασμό, λέγοντας ότι « το πολιτικό κεφάλαιο που έχουμε δεν το βάζουμε στο βάζο, αλλά το επενδύουμε σε μεγάλα θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό». Στο υπουργικό συμβούλιο, αναλύθηκαν και οι νέες προβλέψεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, για την αύξηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος, αλλά και για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που διαθέτει η frontex και αξιοποιεί το τελευταίο διάστημα η χώρα.
Αν σου άρεσε κάνε