Με 261 «ναι» η Βουλή έδωσε το «διαβατήριο» στην πρώτη γυναίκα ΠτΔ

Με 261 «ναι» η Βουλή έδωσε το «διαβατήριο» στην πρώτη γυναίκα ΠτΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:56 Δημιουργία 22/01/20, 11:25

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία και 261 ψήφους αναδείχθηκε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή.

Η κυρία Σακελλαροπούλου θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορκιστεί στις 13 Μαρτίου σε ειδική εκδήλωση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας.

Την κυρία Σακελλαροπούλου στήριξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ καθώς και των ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ.

Διαρροές σημειώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απόντες ήταν οι βουλευτές Κώστας Ζουράρις και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Την κυρία Σακελλαροπούλου δεν υπερψήφισαν, ως αναμενόμενο, το ΚΚΕ, η Μερα25 και η Ελληνική Λύση.

Συνολικά ψήφισαν 294 βουλευτές, ενώ απόντες ήταν έξι. Εξ αυτών αδικαιολόγητα απόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις και Αλέξανδρος Μεικόπουλος.

Με επιστολική ψήφο, η οποία προσμετράται, ψήφισαν οι βουλευτές Άγγελος Συρίγος (ΝΔ) Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Ιωάννης Αμανατίδης, (ΣΥΡΙΖΑ). Ενώ από την διαδικασία απουσίαζε λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού στις ΗΠΑ ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με επιστολή εξέφρασε την πρόθεση ψήφου στην κυρία Σακελλαροπούλου.

«Παρών» δήλωσαν 33 βουλευτές (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα25). Απούσα ήταν η βουλευτής του Μέρα25 Κ. Αδάμου, η οποία με επιστολή έκανε γνωστό πως έγινε πρόσφατα μητέρα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ευχήθηκε καλή ανάρρωση στον βουλευτή του Συριζα Τρύφωνα Αλεξιάδη ο οποίος διακομίσθηκε χθες σε νοσοκομείο. Ενώ ο απών βουλευτής Αλ. Μεικόπουλος έκανε γνωστό πως έπαθε βλάβη το αυτοκίνητό του. Βλάβη αυτοκινήτου συνέβη και στον βουλευτή Νίκο Μανωλάκο της ΝΔ, ο οποίος ωστόσο κατάφερε να έρθει στην ψηφοφορία.

Αν σου άρεσε κάνε