Το παρασκήνιο της πρότασης Σακελλαροπούλου - Γιατί την επέλεξε ο πρωθυπουργός

Το παρασκήνιο της πρότασης Σακελλαροπούλου - Γιατί την επέλεξε ο πρωθυπουργός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:24 Δημιουργία 16/01/20, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στην υπέρβαση κομματικών γραμμών, αλλά και της πεπατημένης, που ήθελε τους επικεφαλής κυβερνήσεων να προτείνουν για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πολιτικούς που είτε τώρα είτε στο παρελθόν είχαν πρωταγωνιστήσει στον δημόσιο βίο της χώρας, προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικράτειας, Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου.

Το όνομά της είχε ακουστεί στην αρχή της πορείας για τη εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα είχε σημειωθεί, χωρίς να διαψευστεί, ότι αποτέλεσε ιδέα - εισήγηση του υπουργού Επικράτειας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Από τότε, μέσα Δεκεμβρίου έως και έπεσαν και αλλά ονόματα στο τραπέζι και ακόμη περισσότερα ως διαρροές, αλλά όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός δεν μετέβαλε άποψη και επέμεινε μέχρι τέλους στην κυρία Σακελλαροπούλου.

Θεώρησε ότι μπορεί να ενώσει, με δεδομένο ότι δεν είναι κομματικό πρόσωπο, είναι γυναίκα και εκπροσωπεί τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, έχει κύρος, ενώ είχε αποτελέσει και πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την θέση της προέδρου του ΣτΕ, συνεπώς, η Κουμουνδούρου θα δυσκολευτεί να την καταψηφίσει.

Την ίδια ώρα, δε, εκπέμπεται και σαφές μήνυμα σεβασμού προς τους θεσμούς.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν αργά χθες το απόγευμα ότι η υποψηφιότητα Σακελλαρόπουλου είναι:

  1. Ενωτική, καθώς επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της. Δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Η ευρύτερη αποδοχή της, δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο. Έχει σηματοδοτηθεί από το γεγονός ότι στη διαδικασία της Βουλής για την ανάδειξη Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα την στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν.
  2. 2. Προοδευτική. Ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή.
    Επίσης, είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  3. 3. Αξιοκρατική. Με την απόφασή του ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους. Γιατί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα. Σε ό, τι αφορά τώρα τον χρόνο της ανακοίνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επιταχύνει το διάγγελμα, προσκείμενου να θέσει τέρμα στην ονοματολογία και να μη φέρει σε δύσκολη θέση τον Προκοπή Παυλόπουλο.

Είχε αποφασίσει από τις αρχές της εβδομάδας ότι δε να θα εξαντλήσει τα συνταγματικά όρια και εφόσον είχε καταλήξει στην απόφασή του, χθες - νωρίς το πρωί - ανακοίνωσε στους συνεργάτες του ότι θα παρουσίαζε την πρότασή του μέσω διαγγέλματος το βράδυ.

Νωρίς το μεσημέρι, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Παυλόπουλο στον οποίο και ανακοίνωσε την απόφασή του για μη ανανέωση της θητείας του στο Προεδρικό Μέγαρο και κατόπιν μίλησε με την κυρία Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε επίσης με τους πρώην πρωθυπουργούς, κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά και στις επτά το απόγευμα έκανε την δήλωση από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν σου άρεσε κάνε