Ελληνοτουρκικά: Στο Μαξίμου τώρα οι προβολείς - Τι κέρδισε και τι όχι η Αθήνα από το χθεσινό τετ-α-τετ

Ελληνοτουρκικά: Στο Μαξίμου τώρα οι προβολείς - Τι κέρδισε και τι όχι η Αθήνα από το χθεσινό τετ-α-τετ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:23 Δημιουργία 08/01/20, 09:01

Μετά το χθεσινό τετ-α-τετ στον Λευκό Οίκο, τα «βλέμματα» τώρα στρέφονται στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό τόσο για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον όσο και για τις εξελίξεις γύρω από το «καυτό» ελληνοτουρκικό «μέτωπο».

Μάλιστα, χθες, αφότου έσβησαν τα φώτα των τηλεοπτικών καμερών, που κάλυπταν τη συνάντηση των κκ. Μητσοτάκη και Τραμπ, ξέσπασε πολιτικός «πόλεμος» ανάμεσα σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «επίσκεψη φιάσκο», ενώ το Μαξίμου κάλεσε τον κ. Τσίπρα να επιδείξει σοβαρότητα, εγκαλώντας τον για «μικροπολιτική μικροψυχία».

«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο. Η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη αλλά για τη χώρα που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων», ανέφερε η ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου.

«Όταν ο Πρωθυπουργός αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, σε μια κρίσιμη συγκυρία, απαιτείται σοβαρότητα. Αντί για αυτό, είδαμε ξανά τον παλιό, 'καλό' ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων και της ανευθυνότητας να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο μικροψυχίας. Απόψε ολοκληρώθηκε η στροφή των 360 μοιρών που είχε ‘υποσχεθεί’ ο κ. Τσίπρας. Του ευχόμαστε 'good success' στη ‘νέα’, αλλά τόσο αραχνιασμένη αντιπολιτευτική του τακτική», απάντησε το Μαξίμου.

Περί του χθεσινού τετ-α-τετ τώρα, από τη μία επιβεβαιώθηκαν οι ελληνικές προσδοκίες για μια ισχυρή αναγνώριση του ιδιαίτερου γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από την άλλη ωστόσο δεν ακούστηκε «καταδίκη» της τουρκικής προκλητικότητας από τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως επεδίωκε η Αθήνα.

Πάντως, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στην Ουάσιγκτον με διευρυμένη ατζέντα, η οποία ξεκινούσε από τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έως τα F- 35.

«Διαβάζοντας» το χθεσινό ραντεβού, τα κυβερνητικά κλιμάκια δηλώνουν ικανοποίηση. «Πήραμε αυτό που μπορούσαμε να πάρουμε», δήλωσε κυβερνητική πηγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, παράγοντα, δόθηκε στον κ. Μητσοτάκη η εξαιρετική ευκαιρία να αναλύσει στον Αμερικανό Πρόεδρο το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και να θέσει στο τραπέζι όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανόμενης, βεβαίως, και της προκλητικής στάσης που τηρεί η Τουρκία.

Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν ότι τόσο στη συνάντηση όσο και στις συνομιλίες που ακολούθησαν, επανεπιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ συζητήθηκαν και τρόποι ενίσχυσής τους.

«Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ικανοποιημένος, αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στις ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και στην «πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ», όπως είπε, για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πώς μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

«Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είπε ο ίδιος, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. «Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς πρώτης προτεραιότητας, όπως ο αμυντικός τομέας, οι επενδύσεις και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αν σου άρεσε κάνε