Ο πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο: Τα μηνύματα στην Τουρκία και οι επιδιώξεις της Αθήνας

Ο πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο: Τα μηνύματα στην Τουρκία και οι επιδιώξεις της Αθήνας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:29 Δημιουργία 07/01/20, 10:52
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Αποφασισμένος να θέσει την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας ως ένα κύριο παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου προσέρχεται στην συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 14.00 (τοπική ώρα), 21.00 (ώρα Ελλάδος) σε μα από τις πλέον κρίσιμες συναντήσεις σε αυτό το επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Η Αθήνα επιδιώκει μια ξεκάθαρη στήριξη ως προς τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και την ανάδειξή της σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας και παράλληλα την καταγγελία της πολιτικής της Άγκυρας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο αλλά και γενικότερα στη Μέση Ανατολή.

Για τον κ. Μητσοτάκη, ισχυρό χαρτί αποτελεί η συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό East Med, που υπεγράφη μόλις πέντε ημέρες πριν στην Αθήνα και η οποία υποστηρίζεται σθεναρά από τις ΗΠΑ.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν, πάντως, ότι και μόνο ότι σε αυτή την συγκυρία ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέγει να δει τον Έλληνα πρωθυπουργό, αποτελεί ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα προς όλες τις χώρες της περιοχής.

Το ότι σε αυτή την συγκυρία, ο Λευκός Οίκος κάλεσε επισήμως τον πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον και ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να συναντηθεί μαζί του, αποτιμάται θετικά και αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό γεγονός.

Ταυτόχρονα, στέλνει ένα μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις για την οπτική, που έχει η αμερικανική ηγεσία για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και τους συμμάχους της στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, φρόντισε ήδη να δώσει το στίγμα των προθέσεων του μέσα από την ομιλία του χθες σε Έλληνες ομογενείς στην Φλόριντα.

«Δεν θα συρθούμε σε διαπραγματεύσεις εκβιαζόμενοι από την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό ήταν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

«Δεν επιδιώκουμε όξυνση, επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα θα προασπίσει την εθνική της κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται», υπογράμμισε.

Πέραν της αποψινής συνάντησης , τα σημαντικά ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον θα είναι και αλλά.

Αύριο, Τετάρτη θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα διοργανώσουν προς τιμήν του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Την ίδια ημέρα θα έχει προηγηθεί συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργίεβα. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιβεβαιωθεί με σαφή τρόπο από την πλευρά του ταμείου ότι η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση και προχωρά με τολμηρά βήματα στο μέλλον, καθώς και η στήριξη της προσπάθειας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Άλλωστε, το Ταμείο αποτελεί σταθερό σύμμαχο της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια για μείωση από το 3,5% που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Αν σου άρεσε κάνε