Βαρουφάκης: Στα συντρίμια της κοινωνίας στηρίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας

Βαρουφάκης: Στα συντρίμια της κοινωνίας στηρίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:20 Δημιουργία 18/12/19, 17:32

Τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ στηλίτευσε την Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020.

Μιλώντας προς την κυβέρνηση, ανέφερε πως «με τον προϋπολογισμό σας αποκρύπτετε το πού βρισκόμαστε Σε 12, 24 μήνες θα τον έχετε αποκυρήξει, όπως συνέβη με κάθε προϋπολογισμό της τελευταίας δεκαετίας».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «η ανάκαμψη είναι πλασματική, στηρίζεται στα συντρίμμια της κοινωνίας», ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε αποτελμάτωση δαπανών για υγεία, παιδεία κλπ».

«Ο ΦΠΑ, ο πιο ταξικός φόρος, συνεχώς αυξάνει το ποσοστό με το οποίο συνεισφέρουν τα φυσικά πρόσωπα στα έσοδα του Δημοσίου» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ακόμα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι «λογικά, πρέπει να συμφωνείτε ότι ζούμε σε χρεοδουλοπαροικία, ότι μόνο η αναδιάρθρωση χρέους θα μας οδηγήσει σε ανάκαμψη και προκοπή. Αλλά η τρόικα δεν την συζητάει κι εσείς δεν την ζητάτε» ανέφερε προς τη ΝΔ.

Συνέχισε κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη υπακοή στην τρόικα», ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκαρντ. Όπως είπε αυτό που συζητήθηκε ήταν «πως θα γίνει συστηματικότερο το κυνήγι των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στη φυλακή του ιδιωτικού χρέους» και προσέθεσε «γη και ύδωρ δώσατε».

Κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα του 2015 επεσήμανε πως «ακόμα και “ναι” σε όλα να είχα πει στον κύριο Ντάισελμπλουμ, τότε που φωνάζατε, θα έπαιρνα 7.2 δισεκατομμύρια για να αποπληρώσουμε 22 δισεκατομμύρια που αφήσατε εσείς».

Για να προσθέσει «εσείς είστε τα πρόσωπα της κρίσης κύριοι της κυβέρνησης, ενώ επεσήμανε πως δεν διστάζει να τα βάλει με τους «πρώην συντρόφους» του του ΣΥΡΙΖΑ για το ΤΙΝΑ (δηλαδή το There Ιs No Alternative) στην αριστερή του εκδοχή. Όπως είπε «με επιτόκια στην στρατόσφαιρα και αγορές διαλυμένες το τρίτο μνημόνιο θα ήταν μονόδρομος αν δεν κάναμε αναδιάρθρωση του χρέους».

«Η χρεοδουλοπαροικία παραμένει και γι ' αυτό οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας δίνουν investment grade», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα επεσήμανε «ποιες είναι οι αξίες που αντικατοπτρίζει ο νέος προϋπολογισμός;», κάνοντας λόγο για τις «αξίες μιας νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας».

Αν σου άρεσε κάνε