Νέα δέσμευση Μητσοτάκη για κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου

Νέα δέσμευση Μητσοτάκη για κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:25 Δημιουργία 10/11/19, 10:18

Στοχευμένα και με έμφαση στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας θα μοιρασθεί το υπερπλεόνασμα στο τέλος του έτους, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προανήγγειλε και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ την επόμενη χρονιά, ενώ πρόσθεσε πως στόχος είναι η πλήρης κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης έως τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Τι είπε για έρευνα στις τράπεζες και νόμο Κατρούγκαλου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας πως θα υπάρξει μείωση και του χρόνου, αλλά και στοχευμένες αυξήσεις.

Αναφορικά με το υπερπλεόνασμα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως θα υπάρχει και θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. «Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις πολιτικές μας και δεν είναι σκοπός μου να κάνω ψηφοθηρική πολιτική. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο. Πάντα έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για το 2020», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «η κυβέρνηση αυτή έχει σχέδιο, ανακουφίζει τους πιο αδύναμους, κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στρέβλωση της ελληνικής κοινωνίας».

Όσον αφορά την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η δουλειά μου δεν είναι να παρεμβαίνω. Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έκανα μία επισήμανση και ζήτησα από τις τράπεζες να εξετάσουν την πολιτική τους. Ταυτόχρονα υπάρχει έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν το γνωρίζαμε και δεν έπρεπε να το γνωρίζουμε. Απεδείχθη πόσο δίκιο είχαμε όταν αντικαταστήσαμε την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα λειτουργήσει ως Ανεξάρτητη αρχή. Ούτε η κυβέρνηση θα γνωρίζει τι θα κάνει ούτε και οι εμπλεκόμενες εταιρείες».

Παράλληλα, μιλώντας για το ασφαλιστικό και τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «η απόφαση του ΣτΕ μας δικαίωσε». Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση θα προσαρμοστεί σε αυτές τις αποφάσεις. «Δεν είναι μία αναγκαστική προσαρμογή. Από τη στιγμή που υπήρξε σύνδεση του εισοδήματος με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών αυτό το σύστημα κατέρρευσε», επεσήμανε.

«Πάμε σε ένα νέο σύστημα που στο σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης όλοι θα είναι κερδισμένοι και σημαντικά. Το συνολικό όφελος θα είναι σημαντικό. Πρέπει να αποκαταστήσουμε σημαντικά την ασφαλιστική συνείδηση. Ένα απλό σύστημα θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ. Δεν έχω αμφιβολία ότι από τη στιγμή που θα γίνει αυτή η αποσύνδεση θα δούμε αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων», ανέφερε για το νέο ασφαλιστικό που θα προωθήσει η κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε