Μεταναστευτικό: Μεταφορά 4.000 ατόμων στην ενδοχώρα μέχρι τέλη Νοεμβρίου

Μεταναστευτικό: Μεταφορά 4.000 ατόμων στην ενδοχώρα μέχρι τέλη Νοεμβρίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:40 Δημιουργία 05/11/19, 13:38

Τη μεταφορά ακόμη 4.000 ατόμων με προσφυγικό προφίλ από τα νησιά προς την ενδοχώρα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θέτει ως στόχο η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ξεκάθαρη εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί δύο αρχές:

- Τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή. Σε καμιά περίπτωση δε θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας θα υπάρχει μέριμνα και για την κατανομή ανά νομό.

- Ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.

«Προωθείται η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. Να ξέρουν δηλαδή όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους», επεσήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Πέτσας είπε πως τις τελευταίες ημέρες υλοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Ειδικότερα, από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξεως των 6.500 ατόμων. «Άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

«Με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας να σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος. Οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Με αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε