Τα μηνύματα Πομπέο στην Αθήνα και η αποτίμηση της επίσκεψης από το ΥΠΕΞ

Τα μηνύματα Πομπέο στην Αθήνα και η αποτίμηση της επίσκεψης από το ΥΠΕΞ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:08 Δημιουργία 07/10/19, 09:58
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την ισχυρή στήριξη των εθνικών μας δικαίων από τις ΗΠΑ εξασφάλισε η κυβέρνηση και με αυτό το σημαντικό «όπλο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρεί άμεσα στην υλοποίηση συμφωνιών, που αφορούν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες με την συνεργασία της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα άφησε ένα ξεκάθαρα θετικό στίγμα, που αφορά τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στις επενδύσεις και στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τις δημόσιες τοποθετήσεις του ανώτατου Αμερικάνου αξιωματούχου και αναμένουν πλέον την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις διμερείς επαφές του κ. Πομπέο με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Στην ανάλυση που κάνουν στο ελληνικό ΥΠΕΞ, καταγράφουν τα εξής :

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας:

-Έστειλε αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν υπέρ της Ελλάδας, εάν στηθεί νέο σκηνικό Ιμίων από τους γείτονες

-Δήλωσε απόλυτη στήριξη προς την Κύπρο και τις έρευνες που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ

-Απηύθυνε πρόσκληση προς τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, εξασφάλισε για τα συμφέροντα της δίκης του χώρας:

-Επαναβεβαίωση της σχέσης «στρατηγικού εταίρου» των ΗΠΑ με την Ελλάδα

-Διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ

-Διεύρυνση των εμποριών σχέσεων των δυο χωρών

-Διατήρηση της εμπλοκής αμερικανικών εταιρειών στις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό πρόσκληση του προέδρου Τραμπ για συνάντηση στην Ουάσιγκτον. Το ταξίδι αυτό δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και μέσα στο έτος και να γίνει το ραντεβού που είχε αναβληθεί (λόγω των εσωτερικών προβλημάτων του Αμερικάνου προέδρου) στη Νέα Υόρκη.

Αύριο, Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Κάιρο, όπου θα μετάσχει στην τριμερή διάσκεψη μαζί με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου. Οι εξορύξεις θα είναι το κυρίαρχο θέμα, ενώ είναι βέβαιο ότι θα επαναβεβαιωθεί η πρόθεση των τριών ηγετών για συνεργασία και σε άλλους τομείς.

Αν σου άρεσε κάνε