Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:21 Δημιουργία 25/09/19, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ στα τέλη της εβδομάδας κλείνει ένας πρώτος κύκλος της νέας διακυβέρνησης, με δείγματα ισχυρής γραφής σε όλους τους κρίσιμους τομείς που απασχολούν την χώρα: από τα εθνικά θέματα έως την οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις, την ασφάλεια και την καθημερινότητα.

Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό το πρώτο δείγμα εκτιμάται ως θετικό από τους πολίτες και η πολιτική αλλαγή, για την οποία έχει δεσμευτεί προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, γίνεται πράξη.

Στο πεδίο της οικονομίας, εκτός από τους θετικούς δείκτες, αλλαγή υπάρχει σε ό,τι αφορά και το κλίμα γύρω από τη χώρα μας. Σημαντικές επενδύσεις ξεμπλοκάρονται, τα χρήματα των Ελλήνων επιστρέφουν στις τράπεζες, ενώ ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός έχει δε προγραμματισμένα ραντεβού με μεγάλα τραπεζικά και επιχειρηματικά funds, ενώ θα απευθυνθεί και σε επιφανείς εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, η κυβέρνηση παίρνει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς για παράταση της προθεσμίας ένταξης στις 120 δόσεις στην εφορία και την αλλαγή στην πάγια ρύθμιση από τις 12 στις 24 δόσεις.

Πρόκειται για αποφάσεις, που καταδεικνύουν μεταξύ άλλων και τη σαφή βελτίωση του κλίματος μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, καθώς οι τελευταίοι έχουν πειστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν πλέον ταχύτερα κι έτσι δεν δίνουν μεγάλη έμφαση στη φορολογική πολιτική, όπως έκαναν στο παρελθόν.

Στο «μέτωπο» των εθνικών θεμάτων, η κυβέρνηση έχει μπροστά της το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού, που βρίσκεται και πάλι σε έξαρση. Ο πρωθυπουργός συνδέει το πρόβλημα αυτό με τη στάση της Τουρκίας, κάτι που θα επισημάνει έντονα στην συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Αθήνα, η Τουρκία εκβιάζει την ΕΕ και τις ΗΠΑ και θα ζητήσει την διαμόρφωση μιας ενιαίας στάσης - αντιμετώπισης απένατι στην Άγκυρα.

Τέλος, η Αθήνα στηρίζει απόλυτα την πολιτική της Λευκωσίας ως προς την διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην κυπριακή ΑΟΖ και θα καταγγείλει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, μετά το τέλος αυτού του πρώτου «κύκλου», είναι η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020.

Σε αυτόν θα συμπεριλαμβάνεται ο δεύτερος γύρος των φοροελαφρύνσεων, σημαντικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και περιορισμός της κρατικής σπατάλης.

Το κεφάλαιο της ΔΕΗ έχει επίσης ένα μεγάλο ερωτηματικό, καθώς και στην έκθεση διεθνούς οίκου, που δημοσιοποιήθηκε χθες, σημειώνεται η προοπτική της επιβίωσης, αλλά με πολλούς αστερίσκους.

Αν σου άρεσε κάνε