Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη γαλλική τηλεόραση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη γαλλική τηλεόραση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:59 Δημιουργία 22/08/19, 19:12

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως η πρώτη του επίσκεψη, μετά την Κύπρο, στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός έγινε γιατί «Γαλλία και Ελλάδα έχουν στενούς δεσμούς. Η Γαλλία μάς στήριξε πάντα σε πολύ δύσκολες στιγμές, κατά την οικονομική κρίση. Σε δύο χρόνια θα τιμήσουμε με εορτασμούς τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για την ιστορία δύο χωρών που ήταν πάντοτε πολύ κοντά η μία στην άλλη. Κατά συνέπεια, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για μένα να συζητήσω με τον Πρόεδρο Μακρόν το σχέδιό μου για την ελληνική οικονομία, τις διμερείς σχέσεις, τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα. Θεωρώ ότι είναι μια επίσκεψη πολύ σημαντική για μένα. Γνωρίζω, εξάλλου, τον Πρόεδρο εδώ και κάποια χρόνια, όταν ήταν ακόμα υπουργός κι εγώ επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Και θεωρώ ότι έχουμε μια καλή προσωπική σχέση» είπε ο πρωθυπουργός.

NAFTEMPORIKI.GR
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην γαλλική τηλεόραση

Σε ερώτηση για το εάν υφίσταται μια ομοιότητα γενεών κατά κάποιον τρόπο με τον Γάλλο Πρόεδρο, απάντησε πως «πιθανώς ναι. Ανήκουμε προφανώς σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, αλλά όσον αφορά το Ευρωπαϊκό όραμα, προσωπικά συμφωνώ απολύτως με πολλά από τα θέματα που θέτει ο Πρόεδρος Μακρόν. Κατά συνέπεια, υπάρχει εδώ ένα θέμα γενεών. Υπάρχει, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε γενικά τον λαϊκισμό. Στην Ελλάδα πετύχαμε να πατάξουμε τον λαϊκισμό της αριστεράς. Πετύχαμε ένα ποσοστό πολύ πολύ ισχυρό, πετύχαμε ένα ποσοστό 40%. Είναι η πρώτη φορά σε μια περίοδο δέκα ετών που η Ελλάδα εκλέγει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία και καταπολεμήσαμε τον λαϊκισμό. Επίσης, καταπολεμήσαμε τα άκρα. Και το πετύχαμε χωρίς να αντιγράψουμε τη ρητορική των λαϊκιστών, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο πάνω στην ελληνική οικονομία» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τις μειώσεις των φόρων και την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «το σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, μια αξιοπιστία σχετικά με πραγματικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται και κατά τη γνώμη μου η βασική προτεραιότητα αφορά στην ανάπτυξη. Μπορούμε να το πράξουμε, να μειώσουμε τους φόρους επί των επιχειρήσεων. Μπορούμε να αρχίσουμε το 2020, μειώνοντας τους φόρους από 28% έως 24%, να καταπολεμήσουμε την ελληνική γραφειοκρατία που αποτελεί πάντα ένα πρόβλημα, τις ανισότητες που έχουν να κάνουν κυρίως με την ανεργία. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι σε κατάσταση φτώχειας, που δεν έχουν εργασία. Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη πολιτική για την εξάλειψη των ανισοτήτων είναι η πολιτική που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Χάσαμε 400.000 Έλληνες, που εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου της κρίσης. Κατά συνέπεια, πως θα επιστρέψουν, εάν δεν έχουμε ανάπτυξη;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU), κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για τις πυρκαγιές που έπληξαν την Εύβοια, όταν η Ελλάδα έλαβε συνδρομή από τρία ξένα αεροπλάνα, σημείωσε πως αυτός ο μηχανισμός πρέπει να είναι μόνιμος, με περισσότερα αεροπλάνα, που θα είναι στη διάθεση των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν προβλήματα πυρκαγιών. Προφανώς αυτές οι πυρκαγιές δεν είναι μόνο πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά για όλον τον ευρωπαϊκό Νότο, και για τη Γαλλία, και μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να προσθέσουμε ευρωπαϊκές δυνάμεις για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος. Ο Επίτροπος της Κύπρου, κ. Στυλιανίδης, που έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα RescEU έκανε μια εξαιρετική δουλειά. Τώρα είναι αποστολή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστήσει μόνιμη αυτή τη δομή» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν σου άρεσε κάνε