Απειλές Τζανακόπουλου σε ΝΔ για την Βασιλική Θάνου

Απειλές Τζανακόπουλου σε ΝΔ για την Βασιλική Θάνου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:09 Δημιουργία 07/08/19, 15:02

Με ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της απόφασης για το «κόψιμο» της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ απείλησε την Τετάρτη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στη Βουλή.

Όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «εάν σκοπεύετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε Ουγγαρία του Ορμπάν να γνωρίζετε πως δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», ενώ μιλώντας για τη διάταξη για την αναδρομική εφαρμογή του ασυμβίβαστου στην Επιτροπή, υποστήριξε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης μπορεί να ξεκινήσει μια μακριά διαδικασία όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενδέχεται να καταδικάσει τη χώρα. Θύμισε δε πως αυτό έχει γίνει άλλη μια φορά και αφορούσε στην Ουγγαρία.

Και άσκησε κριτική σε μία σειρά κυβερνητικών επιλογών- αναφέροντας συγκεκριμένα πρόσωπα- λέγοντας «μέσα σε ένα μήνα καθόλου λευκό δεν έχει μείνει στο μητρώο σας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη πως και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, και το σημερινό νομοσχέδιο, εντάσσονται στην κυβερνητική μεθόδευση για τον «ολοκληρωτικό έλεγχο του κράτους, των δομών, των μηχανισμών του, την υπερσυγκέντρωση εξουσιών» και παράδειγμα είναι και η Ενιαία Αρχή Διαφάνειας η οποία συστήνεται, επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τον καταργεί, για να αντικατασταθεί από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας της οποίας ο επικεφαλής θα οριστεί από την κυβέρνηση, κατά το δοκούν.

Η Αυτοδιοίκηση

Αναφερόμενος στη δέσμη των διατάξεων για την αυτοδιοίκηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακυρώνει μια μεταρρύθμιση που προχώρησε στη βάση της λογικής των συγκλίσεων και των συναινέσεων, στη βάση ενός συστήματος εγγυήσεων για τον έλεγχο του δημάρχου και του περιφερειάρχη, για να εισάγει ένα πλέγμα διατάξεων που στοχεύει στο ανεξέλεγκτο ρόλο του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Όλα αυτά τα προχωρά η κυβέρνηση με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας, είπε ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμώντας ότι πίσω από τα κυβερνητικά επιχειρήματα κρύβεται το σχέδιο για τον ασφυκτικό έλεγχο όλων των πτυχών της ζωής.

Το πανεπιστημιακό άσυλο

Αντίστοιχες μεθοδεύσεις διαπίστωσε και με τις διατάξεις που αφορούν στο πανεπιστημιακό άσυλο, και που, όπως κατήγγειλε στόχο έχουν τον έλεγχο της ακαδημαϊκής ζωής. «Έχετε σαφή, συμβολικό και ιδεολογικό στόχο. Τον έλεγχο της ακαδημαϊκής ζωής, της ζωής μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο», είπε ο Δημήτρης Τζανακοπούλος σημειώνοντας ότι, κατά τη διάρκεια των προηγουμένων ετών, η ΝΔ αποδύθηκε σε μια ακροδεξιά επικοινωνιακή εκστρατεία απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο και απέναντι στους θεσμούς που επιτυγχάνουν τους όρους συγκρότησης του πανεπιστημιακού και του φοιτητικού κινήματος.

Αν σου άρεσε κάνε