«Εθνικές» τον Ιούνιο: Επικοινωνία ή στρατηγική;

«Εθνικές» τον Ιούνιο: Επικοινωνία ή στρατηγική;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:40 Δημιουργία 24/05/19, 11:52

Αλλαγή πλεύσης σχετικά με το χρόνο των εθνικών εκλογών παρατηρείται στις δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και του ίδιου του πρωθυπουργού, τρεις μέρες πριν τις κάλπες της Κυριακής.

Πρώτος έριξε τη «βόμβα» ο γκουρού των εκλογών του Μαξίμου. Σε συνέντευξή του στο κανάλι ITV των Ιωαννίνων ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα και επικεφαλής σχεδιασμού του Μαξίμου ανέφερε τα εξής:

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις στην χώρα τον Ιούνιο. Δηλαδή, να υπάρξουν εθνικές εκλογές τον Ιούνιο;

Βερναρδάκης: Όλα αυτά θα τα δούμε την επαύριο των εκλογών. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, διότι κάθε εκλογή έχει τη δική της δυναμική.

Υπενθυμίζουμε πως πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για πρώτη φορά πως μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακής, αφήνει «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», σε μια συζήτηση περί κήρυξης εθνικών εκλογών μέσα στον Ιούνιο.

«Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση αλλά η ψήφος δεν είναι χαλαρή αφού η αντιπολίτευση ζητά καταδίκη της κυβέρνησης και της πολιτικής της, άρα με μία ήττα όλα θα είναι ανοικτά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αφού ζήτησα από τον λαό να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινωνικό πρόγραμμα που ξεκινήσαμε με τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόζουμε και σχεδιάζουμε, εάν η ψήφος είναι αρνητική τότε δεν θα μπορώ να πω ότι δεν τρέχει τίποτα», τόνισε και πρόσθεσε: «Αν τα μέτρα ελάφρυνσης αποδοκιμαστούν, όλα θα είναι ανοικτά. Κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο στη κάλπη, αν πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού κανένας τεχνοκράτης δεν θα μπορεί να το αντικρούσει. Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας της κοινωνικής πολιτικής μας μπαίνουμε σε μία συζήτηση που δεν ξέρω πού θα καταλήξει, μπαίνουμε σε μία περιπέτεια».

Στο «στάδιο» της ερμηνείας παραμένει ακόμα εάν συντελείται αυτή τη στιγμή αλλαγή πλεύσης στον επικοινωνιακό ή τον στρατηγικό σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου.

Δηλαδή, εγείρεται το ερώτημα εάν οι τελευταίες τοποθετήσεις έρχονται ως αντίδραση σε νέα δυσμενή στοιχεία για το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής που έχει στη διάθεσή του το Μαξίμου, ή αν πρόκειται για μια τελευταία προσπάθεια πόλωσης του εκλογικού σώματος και συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τελευταίο σενάριο, συνηγορούν οι πρότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού για το «ντέρμπι της Κυριακής», ωστόσο, θα υποστηρίζαμε και εμείς πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»...

Αν σου άρεσε κάνε