Προειδοποιήσεις Αποστολάκη στην Τουρκία από την Κύπρο

Προειδοποιήσεις Αποστολάκη στην Τουρκία από την Κύπρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:04 Δημιουργία 08/05/19, 15:01

Μηνύματα προς την Τουρκία, που κλιμακώνει τις επιθετικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, θέλησε να στείλει την Τετάρτη ο Ευάγγελος Αποστολάκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίον συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ειδική μνεία έγινε στις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στη συνέχεια ο ίδιος συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη και αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους για τις επόμενες ενέργειες.

«Σε μια ασταθή και ταραγμένη γειτονιά, η Κύπρος και η Ελλάδα παραμένουν στο επίκεντρο των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε μέσα από τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε την επιτευχθείσα δυναμική της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, η οποία και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, τόνισε πως στο επίκεντρο των συζητήσεων εκτός από τα τρέχοντα θέματα, βρέθηκε και το επίκαιρο θέμα με την πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας.

«Πιστοί στην πάγια τακτική μας, με απόλυτη ψυχραιμία, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ενέργειες που οδηγούν σε ένταση στην περιοχή. Η Τουρκία επιδιώκει διαχρονικά αυτό να συμβεί για να καταλήξουμε σε αποσταθεροποίηση. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτή η ψυχραιμία μας δεν μπορεί να εκληφθεί και ως αδυναμία», σημείωσε και πρόσθεσε πως το μήνυμα του συντονισμού ενεργειών, τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με ισχυρές τρίτες φίλες χώρες, έχει ήδη σταλεί. Οι αυστηρές δηλώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από χώρες όπως η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γαλλία, η Ρωσία, η Αίγυπτος -όπως είπε- μιλούν από μόνες τους.

Αν σου άρεσε κάνε