Ο Μητσοτάκης θα τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ο Τσίπρας

Ο Μητσοτάκης θα τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ο Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:05 Δημιουργία 02/04/19, 14:50

Η βεβαιότητα του Αλέξη Τσίπρα για το ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατήσουν σε ισχύ τη συμφωνία των Πρεσπών ξεχώρισε από τις απαντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη διάρκεια των ερωτήσεων που δέχτηκε μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης στα Σκόπια.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «οι πολίτες της Ελλάδας πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς θα υλοποιήσουμε πλήρως τη συμφωνία. Μόνο οφέλη μπορεί να φέρει και στις δύο χώρες. Σας καλώ να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και να μην ξεχνάμε ότι την συμφωνία τη φτιάξαμε κυρίως για τις νέες γενιές».

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε πως «βρίσκομαι εδώ ως πρωθυπουργός και αυτών που συμφωνούσαν και αυτών που διαφωνούσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα την σεβαστεί, αφού ψηφίστηκε, παρόλο που διαφώνησε. Εδώ γράφουμε ιστορία, δεν εγκλωβιζόμαστε από αυτήν. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει γερά θεμέλια και πιστεύω ότι θα αναγνωριστεί και από αυτούς που την αμφισβήτησαν.».

Στη συνέχει και σε αναφορά για το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από χώρες του εξωτερικού για τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «οι μεγάλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την περιοχή πρέπει να κατανοήσουν ότι οι λαοί της περιοχής έχουν αποφασίσει να χαράξουν αυτόνομες πορείες για το μέλλον τους».

«Καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας. Το πολύπλευρο ενδιαφέρον για την περιοχή είναι θετικό στον βαθμό που όλοι αναγνωρίζουν την κυριαρχία των χωρών στο πλαίσιο της συνεργασίας και συνανάπτυξης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για την επιτήρηση της Βόρειας Μακεδονία από την ελληνική πολεμική αεροπορία και ενδεχόμενο αντάλλαγμα, ο κ. Τσίπρας είπε πως «το αντάλλαγμα μας θα είναι η σταθερότητα για τον γείτονα μας. Σημαντική είναι και η συνεργασία στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας, με εκπαίδευση στελεχών και τεχνική βοήθεια μέσω των ραντάρ του αεροδρομίου της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.

Η ανοησία της παράκαμψης που έκαναν μέχρι σήμερα τα αεροσκάφη πάνω από τη Β.Μακεδονία, σταματάει. Τώρα μπορεί να κάνουμε και μερικές βόλτες από πάνω για να σας χαιρετάμε» ανέφερε αστειευόμενος ο κ. Τσίπρας»

«Δεν έχουμε απόδειξη κάποιος θα καταργήσει τη συμφωνία»

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί πως μπορεί να υπάρξει αλλαγή της συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε πως «είναι πολύ σημαντικό, δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη συμφωνία, η οποία οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές,απαντώντας σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα.

«Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ; Όχι» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Αν σου άρεσε κάνε