Διαρροή Nord Stream: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

Διαρροή Nord Stream: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ UPD 10:04 Δημιουργία 30/09/22, 09:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τεράστιες ποσότητες μεθανίου έχουν απελευθερωθεί από τις πρόσφατες εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, όπως αποκαλύπτουν εικόνες από δορυφόρο.

Αν και δεν έχουν ακριβή νούμερα για τη διαρροή στους αγωγούς Nord Stream, ερευνητές δηλώνουν σίγουροι ότι έχει διαρρεύσει περισσότερο μεθάνιο σε σχέση με ένα ανάλογο περιστατικό που σημειώθηκε πέρσι στον Κόλπο του Μεξικού. Τότε, από μια εγκατάσταση πετρελαίου και αερίου είχαν απελευθερωθεί μέσα σε μόλις 17 μέρες 40.000 τόνοι μεθανίου, ποσό που ισοδυναμεί με το 3% των ετήσιων εκπομπών του Μεξικού σε έναν χρόνο.

Το παρατηρητήριο του ΟΗΕ για τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Βαλένθια, σημειώνουν ότι η διαρροή αυτή τη φορά είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Το μεθάνιο, από το οποίο αποτελείται κυρίως το φυσικό αέριο, είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, 80 φορές πιο δυνητικά «επικίνδυνο» για την υπερθέρμανση του πλανήτη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα.

Παράλληλα, οι ερευνητές προχώρησαν σε ανάλυση δορυφορικών εικόνων και διαπίστωσαν ότι στις 29 Σεπτεμβρίου η ακτίνα του χαρακτηριστικού κύκλου που σχηματίζει το αέριο που εκλύεται έχει συρρικνωθεί στα 500 μέτρα, σε σχέση με 700 μέτρα που ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί τέσσερις διαρροές στους δύο αγωγούς Nord Stream που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Πολλές κυβερνήσεις έχουν μιλήσει ρητά για δολιοφθορά στους αγωγούς. Η Δανία έχει εκτιμήσει ότι οι αγωγοί θα αδειάσουν μέχρι την Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, Bloomberg

Αν σου άρεσε κάνε