«Βράζει» η Ευρώπη

«Βράζει» η Ευρώπη

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ UPD 15:29 Δημιουργία 18/07/22, 15:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανησυχία και τεράστια προβλήματα λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των εκτεταμένων πυρκαγιών, επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο, με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν πως τα φαινόμενα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Η Βρετανία διανύει τη θερμότερη ημερα της ιστορίας της, με τον υδράργυρο να αναμένεται να ξεπεράσει τους 38,7 βαθμούς Κελσίου, που κατεγράφησαν στο Κέιμπριτζ το 2019, με τις μετεωρολογικές αρχές να εκδίδουν «κόκκινη» προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» σε περιοχές της Αγγλίας.

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και στην Πορτογαλία την Κυριακή. Περίπου 1.000 πυροσβέστες προσπάθησαν να ελέγξουν 13 πυρκαγιές στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις τελευταίες επτά ημέρες 659 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεγάλης ηλικίας, έχασαν τη ζωή τους λόγω του καύσωνα. Την Πέμπτη, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές και τους 47 βαθμούς Κελσίου σε μετεωρολογικό σταθμό στα κεντρικά της χώρας.

Μέχρι το Σάββατο, κατεγράφησαν 360 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας Carlos III.

Η Πορτογαλία ήταν αντιμέτωπη με ακραία ξηρασία ακόμη και πριν από τον πρόσφατο καύσωνα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου. Περίπου το 96% της ηπειρωτικής χώρας αντιμετώπιζε ήδη σοβαρή ή ακραία ξηρασία στα τέλη Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι και στην Ελλάδα εκδηλώθηκαν δεκάδες πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το κύμα καύσωνα θα επιμείνει και τη Δευτέρα 18/07 και την Τρίτη 19/07, με ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες να επικρατούν στην περιοχή.

Αν σου άρεσε κάνε