Περιφέρεια Αττικής - ΕΣΔΝΑ: Πρόγραμμα για ανακύκλωση αποβλήτων στις λαϊκές αγορές της Αττικής

Περιφέρεια Αττικής - ΕΣΔΝΑ: Πρόγραμμα για ανακύκλωση αποβλήτων στις λαϊκές αγορές της Αττικής

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ UPD 13:08 Δημιουργία 19/04/22, 13:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κάνουμε μια νέα, «πράσινη αρχή» στην Αττική και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα ότι συμφέρει όλους να αλλάξουμε συνήθειες στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας, τόνισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης σε εκδήλωση παρουσίασης μεγάλης ενημερωτικής καμπάνιας που ξεκινά η Περιφέρεια Αττικής και ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής.

Με κεντρικό μήνυμα «Δώσε Αξία στα σκουπίδια σου» ξεκινά το πρόγραμμα για την προώθηση της ανακύκλωσης, της ξεχωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και της εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η δράση «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής» (από την Τρίτη 26 Απριλίου έως τις 24 Μαΐου), σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Καθημερινά, σε 20 λαϊκές αγορές, διαφορών δήμων, θα βρίσκεται «κινητό πράσινο σημείο» του ΕΔΣΝΑ, με ομάδα εκπαιδευμένων προωθητών, οι οποίοι:

- θα προβάλλουν στους πολίτες τα οφέλη της ανακύκλωσης και θα τους εγγράψουν σε προγράμματα ανταπόδοσης

- θα ενημερώνουν για τρόπους καθημερινής ανακύκλωσης και τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων μέσω της χρήσης του καφέ κάδου

- θα μοιράσουν πιστοποιημένο κομποστ που παράγει ο ΕΔΣΝΑ, από την επεξεργασία των «πράσινων» απορριμμάτων.

Το πρόγραμμα της δράσης στις λαϊκές αγορές θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ (www.edsna.gr) και της Περιφέρειας Αττικής ενώ η δράση θα υποστηριχθεί και με ραδιοφωνικό spot.

Αναλυτικότερα οι στόχοι της δράσης παρουσιάστηκαν από τον Γ. Πατούλη σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του προέδρου της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) Δ. Μουλιάτου, του προέδρου του ΕΔΣΝΑ και αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη, προέδρων Ομοσπονδιών Παραγωγών, πωλητών Λαϊκών Αγορών, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων κ.ά.

Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στη Δράση επισήμανε ότι εντάσσεται στην προσπάθεια να καταστεί «η Αττική, πρώτη Περιφέρεια στην ανακύκλωση». Σε συνεργασία με τους «ανθρώπους του μόχθου και της προσφοράς» προωθείται η ανακύκλωση και παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να βρει το «πράσινο σημείο» σε μια από τις περίπου 240 λαϊκές αγορές όπου θα αναπτυχθεί η δράση, προκειμένου «να ενημερωθεί έγκυρα για την ανακύκλωση αλλά και να επωφεληθεί κερδίζοντας πόντους και χρήματα, εφόσον εγγραφεί στους χρήστες της green card».

Ανακυκλώνοντας από τις 26 Απριλίου έως τις 24 Μαΐου, στις λαϊκές αγορές δεν ψωνίζουμε μόνον φθηνότερα υψηλής ποιότητας προϊόντα, αλλά επιπλέον κερδίζουμε βρίσκοντας το σωστό πράσινο σημείο, σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ο προέδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης επισήμανε ότι ο Σύνδεσμος δημιουργεί μια ισχυρή πράσινη συμμαχία και αναδεικνύει την αξία της ανακύκλωσης. Μέσα από τη δράση «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής» «στέλνουμε το ισχυρό μήνυμα πως η ανακύκλωση μας ωφελεί όλους. Ωφελεί το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και την "τσέπη" μας, αφού όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε τόσο λιγότερα χρήματα θα πληρώνουμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών, δήμοι και πολίτες. Αυτό είναι άλλωστε και το μήνυμα της καμπάνιας μας, "δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας"».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ Δ. Μουλιάτος εστιάζοντας στη σημασία της Δράσης και στο γεγονός πως στις λαϊκές αγορές συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα βιοαποβλήτων, τόνισε πως η Ομοσπονδία θα στηρίξει το όραμα για μία άλλη πιο «πράσινη» Αττική.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών Σ. Μελάς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Π. Μόσχος.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε