02 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων - 40 χρόνια ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ

02 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων - 40 χρόνια ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δημιουργία 02/02/22, 09:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι υγρότοποί μας, οι κοινοί μας τόποι, εκπέμπουν SOS

Από τις λίμνες διεθνούς σημασίας του Βορρά, μέχρι τους μικρούς νησιωτικούς υγρότοπους και τα αστικά ρέματα, οι υγρότοποι αποτελούν πολύτιμο καταφύγιο για χιλιάδες οργανισμούς.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ανήμερα της υπογραφής της Συνθήκης Ραμσάρ για την προστασία των υγροτόπων στην ομώνυμη πόλη του Ιράν πριν από 51 χρόνια, συμπίπτει με τον εορτασμό των 40 χρόνων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και της αδιάλειπτης δράσης της για την προστασία και ανάδειξη των ελληνικών υγροτόπων.

Από το Πρόγραμμα Φύλαξης των Αργυροπελεκάνων στον Αμβρακικό τη δεκαετία του ’80, μέχρι τις τρέχουσες δράσεις παρακολούθησης των αποικιών του είδους στον Αμβρακικό και το Μεσολόγγι και από τη φύλαξη της αποικίας των ερωδιών στο Πόρτο Λάγος τη δεκαετία του ’90 μέχρι τις σημερινές διασυνοριακές δράσεις για την προστασία της Νανόχηνας, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ συνεχίζει την προσπάθεια διαφύλαξης και ανάδειξης των υγροτοπικών οικοσυστημάτων και της εύθραυστης φύσης που φιλοξενούν. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει, νέες απειλές και προκλήσεις έχουν έρθει στο προσκήνιο αλλά η ανάγκη διαφύλαξης των πολύτιμων αυτών ενδιαιτημάτων ως χώρους διαβίωσης των υδρόβιων πουλιών παραμένει πάντα επιτακτική.

Pelecanus crispus IvayloZafirov

Nanoxina Anser erythropus Kerkini TheodorosNaziridis

Εδώ και 40 χρόνια, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ συνεχίζει αδιάλειπτα την προσπάθεια διαφύλαξης και ανάδειξης των υγροτοπικών οικοσυστημάτων και της εύθραυστης φύσης που φιλοξενούν.

Δέκα μεγάλες υγροτοπικές περιοχές της Ελλάδας περιλαμβάνονται στον Κατάλογο των Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας (Υγρότοποι Ραμσάρ), η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στον Βορρά. Όλοι αυτοί οι μεγαλειώδεις υγρότοποι, καθώς και πολλοί άλλοι μικρότεροι, συνθέτουν μερικά από τα ομορφότερα τοπία της χώρας μας και, ταυτόχρονα, αποτελούν περιοχές με σπουδαία αξία και σημασία τόσο για τη φύση όσο και για τον άνθρωπο. Οι υγρότοποι επιτελούν μια σειρά από πολύτιμες οικολογικές λειτουργίες: φιλοξενούν μια πλούσια βιοποικιλότητα, συγκρατούν το νερό της βροχής εμπλουτίζοντας με αυτό τον υδροφόρο ορίζοντα, επιδρούν θετικά στο μικροκλίμα αμβλύνοντας τις ακραίες θερμοκρασίες και στηρίζουν ένα μεγάλο εύρος ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Επιπλέον, ιδιαίτερα οι παράκτιοι υγρότοποι, αποτελούν σημαντική ασπίδα ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Κι όμως, παρά την μεγάλη τους αξία, ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων βρίσκει και πάλι τους ελληνικούς υγροτόπους να απειλούνται και να εξακολουθούν να υποφέρουν από πλήθος σοβαρών προβλημάτων. Και, δυστυχώς, από αυτή τη «μοίρα» δεν εξαιρείται σχεδόν κανείς: ακόμα και σε μεγάλους υγρότοπους διεθνούς σημασίας, που είναι ενταγμένοι στον κατάλογο της Συνθήκης Ραμσάρ, καθώς και στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, έχουν διαπιστωθεί πολλά και σοβαρά περιστατικά λαθροθηρίας, όπως στο Κοτύχι & τη Στροφυλιά -όπου η «εμπόλεμη» κατάσταση που επικρατεί κάθε άλλο από προστατευόμενη περιοχή θυμίζει, αλλά και στον Αμβρακικό και τις εκβολές του Αξιού.

Lathrothiria Kotychi ArxeioORNITHOLOGIKIS

Alyki Naxou Skoupidia

Αριστερά: O διεθνούς σημασίας Υγρότοποις Κοτυχίου - Στροφυλιάς είναι «όμηρος» τοπικών λαθροθήρων που δρουν ανενόχλητα. Δεξιά: σκουπίδια και μπάζα στην Αλυκή Νάξου.

Περιστατικά λαθροθηρίας όμως αποτελούν «καθημερινότητα» και για πολλούς άλλους, μικρότερους, υγρότοπους, όπως η λιμνοθάλασσα Κορισσίων στην Κέρκυρα, όπου πριν από λίγες μέρες είχαμε ένα περιστατικό θανάτωσης Φοινικόπτερων. Ωστόσο, η σοβαρότερη και μη αναστρέψιμη απειλή για τα υγροτοπικά οικοσυστήματα είναι η υποβάθμιση και καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους, ιδίως στους μικρούς υγρότοπους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των υγροτόπων της Περαίας, κοντά στη Θεσσαλονίκη, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία «Βιομηχανικού-Τεχνολογικού Πάρκου» εντός της υγροτοπικής περιοχής, γεγονός που θα σημάνει την ολοκληρωτική της εξαφάνιση. Ανάλογο κίνδυνο αντιμετωπίζει και ο Natura 2000 υγρότοπος της Βραυρώνας στην Αττική, στις εκβολές του ποταμού Ερασίνου, λόγω των σχεδιαζόμενων αντιπλημμυρικών έργων που αγνοούν πλήρως την οικολογική αξία της περιοχής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων δεν αποτελεί μια ημέρα γιορτής αλλά μία ακόμα ημέρα ανησυχίας και επαγρύπνησης, όπως κάθε χρόνο, όπως όλον τον χρόνο. Κάθε υγρότοπος μετράει! Οι μικροί υγρότοποι είναι εξίσου σημαντικοί με έναν υγρότοπο διεθνούς προστασίας, γιατί είναι πολύτιμοι σταθμοί ξεκούρασης και ανεφοδιασμού για χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά αλλά και δεκάδες άλλα είδη οργανισμών που βρίσκουν σε αυτούς το μοναδικό τους καταφύγιο. Ακόμα και το πιο μικρό υγροτοπάκι μπορεί να αποβεί σωτήριο για έναν κουρασμένο φτερωτό μετανάστη, αλλά και μια «όαση» φύσης για εμάς τους ίδιους.

Kalamokanas Himantopus himantopus PanosPerantonakis

GR081 Amvrakikos ReaPapadopoulou 1

Χιλιάδες υδρόβια πουλιά, ανάμεσα τους πολλά μεταναστευτικά είδη, βρίσκουν στους ελληνικούς υγρότοπους έναν αναντικατάστατο καταφύγιο για να φωλιάσουν.

Έχουν περάσει πάνω από 35 χρόνια από τότε που άρχισαν δύο από τα πρώτα οργανωμένα Εθελοντικά Προγράμματα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και ήταν και τα δύο σε υγρότοπους: η φύλαξη της αποικίας των Αργυροπελεκάνων στον Αμβρακικό και της αποικίας των ερωδιών στο Πόρτο Λάγος. Μέσα από αυτά, δεκάδες παρατηρητές πουλιών πήραν το βάπτισμα στον αγώνα για την προστασία των πουλιών στην Ελλάδα, μια συνεχή προσπάθεια που χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας.

Αυτή την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου, επισκεφθείτε κάποιον κοντινό σας υγρότοπο, γνωρίστε τη φύση που φιλοξενεί και όσα «απλόχερα» μας προσφέρει! Ενώστε μαζί μας τις δυνάμεις σας για τη διαφύλαξη όλων αυτών των αναντικατάστατων καταφυγίων για την άγρια ζωή αλλά και για τη διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για τη δική μας.

Vravrona wetland RoulaTrigou ORNITHOLOGIKI

Midwinter Counts Mesologgi DPortolou ORNITHOLOGIKI


Αν σου άρεσε κάνε