Εντατικές προσπάθειες διάσωσης της νεαρής φάλαινας στον Άλιμο

Εντατικές προσπάθειες διάσωσης της νεαρής φάλαινας στον Άλιμο

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ UPD 13:23 Δημιουργία 28/01/22, 09:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία περίθαλψης θαλάσσιου κήτους, μίας νεαρής ραμφοφάλαινας (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκε σε αβαθή νερά μπροστά από την παραλία του Αλίμου.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, που βρέθηκε στο σημείο, «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να κρατηθεί το νεαρό θηλαστικό στη ζωή».

Όπως ανακοινώθηκε, με κινητοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο δύο εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλάσσιων Θηλαστικών «Αρίων», οι οποίοι δίνουν μάχη για να παράσχουν στο τραυματισμένο ζώο τις πρώτες βοήθειες υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Νατάσσας Κομνηνού.

Όπως έγινε γνωστό, η φάλαινα, που εξετάστηκε από τον κτηνίατρο του «Αρίωνα», Παντελή Σαρρή, φέρει σοβαρό τραύμα στο ρύγχος και επιφανειακά τραύματα στο δέρμα, ενώ έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων παθολογικών αιτιών. Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική θεραπευτική αγωγή με την κατάσταση του ζώου να κρίνεται κρίσιμη.

Ο κ. Αμυράς, παρακολουθώντας από κοντά την προσπάθεια διάσωσης, δήλωσε: «Ο ζιφιός ανήκει στα κητώδη που ζουν σε μεγάλα βάθη, άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτήν τη στιγμή στα ρηχά υποφέρει. Δείχνει πολύ αδύναμο και με τη βοήθεια δυτών, διασωστών και γιατρών καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το κρατήσουμε στη ζωή».

Στην επιχείρηση συμμετέχουν, επίσης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm.

Αν σου άρεσε κάνε